"Ню Йорк Таймс" разгласи разговори на руски войници

В телефонните си разговори с приятелите и семействата си войниците разказват за провала на руската армия

Топ
14:15 - 29 Септември 2022
4739
"Ню Йорк Таймс" разгласи разговори на руски войници

Вестник "Ню Йорк Таймс" публикува в сряда статия с прихванати разговори на руски войници в Украйна с техни близки и приятели.

Американското издание публикува серия от диалози, за които се твърди, че са проведени между военнослужещите на фронта и техните семейства в Русия. В по-голямата част от тях преобладава песимизмът за изхода от войната.

„Путин е луд. Иска да превземем Киев, но не можем да го направим. Офанзивата ни е в застой, губим войната. Загубихме половин полк. Щом се прибера вкъщи, ще напусна проклетата армия”, гласят само част от публикуваните фрази на руските войници.

В друг разговор пък войник заявява на майка си, че "тази война е най-лошото решение, което е взимало руското правителство". От другата страна на линията майка му му казва, че според медиите в Русия "всичко върви по план".

В телефонните си разговори с приятелите и семействата си руските войници разказват за провала на руската армия в Украйна и екзекуциите на цивилни, критикувайки най-вече руския лидер само седмици след началото на инвазията.

Тези аудиозаписи, които позволяват да се разбере по-ясно ситуацията на фронта, са проверени от "Ню Йорк Таймс" чрез пресичане на руски телефонни номера с приложения за съобщения – процес, който отнел два месеца.