"Орфей" слиза в подземния свят на Народния театър

Световноизвестният словенски режисьор поставя своя авторски спектакъл на голяма сцена

Култура
16:55 - 04 Октомври 2022
3103
"Орфей" слиза в подземния свят на Народния театър

На 11 и 12 октомври са премиерните представления в Народния театър на "Орфей", на Йерней Лоренци - носител на европейската театрална награда "Премио" (2017). Световноизвестният словенски режисьор поставя своя авторски спектакъл на голяма сцена.

В основата на спектакъла лежи древният мит за Орфей и Евридика, естествено пресъздаден и пресътворен чрез чувствителността и рефлексията на съвременния човек, изправен пред няколко екзистенциални проблема - войната като постоянно състояние на човечеството, мобилизиращо, но и размиващо креативната му енергия; забравата и самозаблудите, на които се поддаваме доброволно, бягайки от истината; самотата на твореца като негова търсена и отстоявана привилегия; силата на любовта в метафизичните и мистичните ѝ измерения, разказват от Народния театър.

Защо Орфей слиза в подземния свят? Къде всъщност слиза - в ада, сред хората, при Евридика или при собствените си страхове и илюзии? Защо нарушава предсказанието, обръща се и поглежда Евридика, знаейки предварително, че този жест го обрича? Това са само част от темите в сюжета.

В ролята на Орфей е Деян Донков. Участват и актьорите Дарин Ангелов, Владимир Пенев, Валентин Ганев, Александра Василева, Василена Винченцо, Биляна Петринска, Гергана Змийчарова, Радена Вълканова, Ева Данаилова, Жорета Николова, Стелиан Радев, Ненчо Костов и Димитър Николов.

Йерней Лоренци е роден през 1973 г. в Марибор. Още като гимназист прави първите си постановки в културния дом "Мъртъв театър Марибор". Следва режисура за драматичен театър в Академията за театър, радио, кино и телевизия в Любляна в класа на професорите Миле Корун и Матяж Зупанчич.

През 1999 г. се дипломира със спектакъла "Антигона" по Софокъл. За кратко е художествен ръководител на театъра в Птуй. От 2006 г. преподава в Люблянската академия. Професор е по театрална режисура.

Получава широка популярност и признание в България, след като на международния театрален фестивал "Варненско лято" и "Световен театър в София" гостуват забележителните му постановки "Буря" по Островски, "Бесният локомотив" по Виткевич-Виткаци, "Илиада" по Омир и "Мъртвият идва за любимата си" по Макарович.

Представя се на водещи фестивали в Югоизточна Европа и печели редица награди, сред които наградата за най-добър спектакъл, определена от Асоциацията на театралните критици в Словения.


Снимки: Стефан Н. Щерев