"Позитано" 20, забравихте ли завета на Ламбо?

Политика
16:50 - 22 Февруари 2022
6593
"Позитано" 20, забравихте ли завета на Ламбо?

22 години след решението на БСП да подкрепибъдещото тогава (и изглеждащо все още далечно) членство на България в НАТО, левицата отказа да подпише общата декларация за осъждане на действията на Русия спрямо Украйна заедно с партньорите си в управляващата коалиция - "Промяната", Демократична България и Има такъв народ.

На 6 май, Герговден, през 2000 г. БСП, водена от Георги Първанов, пое твърд курс към евроатлантизма с нарочно решение да подкрепи членството на страната в Алианса. Не без емоционалната реч на покойния актьор и депутат Стефан Данаилов. Доайенът Ламбо се превърна тогава в ключовата фигура за позицията на червените, въпреки възгласите на 44-ия конгрес "против". Днес БСП криволичи между декларацията на управляващите атлантици и електоралната си зависимост от русофилите. 

Припомняме: 

На конгреса Първанов заявява от трибуната, че се налага България незабавно да влезе в НАТО, както и че е наложително партията да промени политиката си за отстояване на независима външна политика и невлизане във военни блокове.

След бурна дискусия, включително между военни, думата взима Ламбо, който по-късно ще признае, че не е имал намерение да се изказва пред микрофона. И взривява зала 1 на НДК с: 

"Страна, влязла в НАТО, е преуспяла страна. Ще се увеличат средствата ни за живеене, ще потекат инвестиции. НАТО ще ни помогне да станем по-цивилизовани. Народът няма да ни прости, ако не го сторим". Години по-късно проф. Данаилов добавя, че не съжалява за казаното на конгреса: 

"Важното е, че убедих делегатите и днес съм категоричен, че това беше единственото разумно решение за страната". 

Първанов е преизбран за лидер на същия конгрес, след това печели президентските избори, а отявленият проевропеец (днес президент на ПЕС) Сергей Станишев става председател на БСП. България е приета за пълноправен член на НАТО на 29 март 2004 г.