"Природно хапче" сваля нивата на стресовия хормон

20-30 минути сред природата понижават кортизола

Здраве
12:09 - 06 Април 2019
2237
"Природно хапче" сваля нивата на стресовия хормон

Ако отделите 20 минути от деня си, за да се разходите или поседите на място, където се чувствате свързани с природата, ще направите достатъчно, за да понижите съществено нивата на стресовия хормон, съобщава "Сайънс дейли", позовавайки се на американско изследване.

Целта на авторите му от университета на Мичиган е била да определят оптималната доза от приемането на т.нар. "природното хапче" в градска среда. 

"Известно е, че времето, прекарано сред природата, понижава стреса, но досега оставаше неясно колко точно е достатъчно. Резултатите от изследването ни показват, че за ефикасно понижаване на нивата на стресовия хормон кортизол, хората трябва да прекарват между 20 и 30 минути седнали или разхождайки се на място, на което се чувстват свързани с природата", казва Мери Каръл Хънтър от изследователския екип. 

"Природните хапчета" могат да се окажат евтино средство за противодействие на неблагоприятните ефекти върху здравето от урбанизацията и заседналия начин на живот в помещения, белязан от постоянно взиране в екраните на телевизори, компютри и смартфони.