"Продължаваме промяната" и ИТН искат закриване на БЕХ, БСП предложи безплатен ток

Актуални новини
12:28 - 23 Ноември 2021
8550
"Продължаваме промяната" и ИТН искат закриване на БЕХ, БСП предложи безплатен ток

По време на коалиционните преговори на "Продължаваме Промяната" по енергийните въпроси, представителите на БСП, ИТН и Демократична България заявиха своите приоритети. 

Според ПП първото, което трябва да се направи в енергетиката е да се гарантира диверсификацията на източници на природен газ у нас, както и да се закрие Българския енергиен холдинг. От формацията настояват за унищожаване на корупцията в енергетиката и за реализиране на проекти в  комплекса "Марица изток", за да се запазят работните места в региона.

Иван Хиновски от "Има такъв народ" поиска декарбонизация на българската икономика, стратегия за развитие на минните региони, стратегия за управление на ядрените отпадъци, стратегия за собствен добив на петрол и газ.

От партията поискаха и спешни мерки - продължаване на изплащане на компенасации на бизнеса заради високите цени на тока.

"Досега задължение на обществото плащахме всички потребители - битови и бизнес, сега в момента скалата е обърната, този свръхплюс във фонда за енергийна сигурност се трупа и трябва да бъде създадена схема за преразпределение на средствата", обясни Хиновски.

От ИТН предлагат бъдещите възобновяеми енергийни източници да се изграждат без подкрепата на държавата и там където е възможно тяхното присъединяване от страна на държавния Електроенергиен системен оператор. Това обаче трябва да стане и чрез премахване на административните пречки пред изграждането на екоцентрали.

От партията предлагат да бъде прекратен проекта за изграждане на втора ядрена централа край Белене и продължаване на проекта за изграждане на нови блокове на територията на АЕЦ "Козлодуй".

Според Хиновски на мястото на площадката на АЕЦ "Белене" може да бъде изграден завод за производство на зелен водород.

Според партията на Слави Трифонов трябва да бъде променен и закона за концесиите, така че България да получава по-справедливо възнаграждение за природните ресурси.

Към идеята на ПП да бъде закрит БЕХ се присъединяват и от ИТН. Първата крачка според партията е да бъдат извадени от структурата на холдинга - операторите на мрежи - "Булгартрансгаз" и ЕСО.

БСП предложи да бъдат взети мерки за компенсиране на домакинствата ако се увеличат цените на тока от Нова година. "Предлагаме токът до 200 квтч да бъде безплатен за най-бедните, също така да не се спира тока на такива домакинства до две неплатени сметки, както и да се допуска разсрочване на сметките целогодишно", каза Таско Ерменков от БСП.

От левицата предлагат и дългосрочни мерки за развитие на енергетиката. Водещо място заема развитието на АЕЦ "Козлодуй" чрез изграждане на заместващи мощности, както и изграждане на нови ядрени мощности.

БСП настоява и за либерализация на пазара на тока като спешно бъдат определени енергийно зависимите потребители. Освен това бъдещото правителство да се откаже от изваждане на свободния пазар на битовите потребители, както и връщането на регулирания на социалните заведения - като болници, училища и други.

Поиска се и разработване на дългосрочна програма за стимулиране на потреблението на природен газ. Както и превръщането на енергийната ефективност в национална задача.

От страна на Демократична България мерките представи Мартин Димитров. "За съжаление българската енергетика е тежко затънала в корупция и ако това правителство не започне оттам, нищо няма да се случи", каза Мартин Димитров. Той даде пример с изгубената пътна карта за развитие на отношенията между България и "Газпром".

От партията представиха спешни и средносрочни мерки. Основно място заемаше компенсиране на енергийнобедните хора. Според ДБ трябва да има петгодишен план за компенсиране на енергийнобедните.

"Идеята е да има повече системност, да има краткосрочни и дългосрочни механизми", обясни Мартин Димитров.

"Бизнесът казва така - няма честни и открити процедури, нашата задача е да ги направим такива", казаха още от ДБ. От партията настояват за пълна ревизия на държавните предприятия включително на Българската независима енергийна борса и на Фонда за енергийна сигурност.