"Промяната" маха ДДС за хляба и българския зарзават

Коалицията се разбра за плащането на пътищарите, гласува до края на седмицата 50%

Политика
08:26 - 19 Април 2022
4148
"Промяната" маха ДДС за хляба и българския зарзават

Махане на ДДС за хляба и плодовете и зеленчуците, произвеждани в България, предлага "Продължаваме промяната" като част от мерките за подпомагане на хората в кризата.

Пуснали сме предложенията си към финансовото министерство, за да прави разчети и да каже кое е възможно, обясни Настимир Ананиев, депутат от ПП.

Свръхпечалбите от зърното могат да бъдат обложени, за да падне ДДС на хляба, обясни той. Идеята е да се облекчи крайният потребител от натиска на инфлацията.

Ако се махне ДДС-то от плодовете и зеленчуците родно производство, ще може да бъдат те конкурентоспособни на вноса, каза още Ананиев. Той напомни също, че се дават 70 лв. на пенсионерите за Великден.

По повод идеята на БСП за необлагаем доход Ананиев обясни, че всички мерки на коалиционните партньори ще бъдат обсъдени. Трябва да се види какви са възможностите от икономическа гледна точка.

Всичко зависи от калкулацията, защото трябва да видим с какъв ресурс разполага държавата, обясни депутатът на въпрос какви мерки ще бъдат предложени в крайна сметка.

На извънредното заседание на коалиционния съвет снощи партиите се обединиха около общо решение на парите за ремонти на пътищата, съобщи още той. 

50% от парите за ремонти за пътища ще бъдат платени веднага. 100% ще е плащането за хоризонтална маркировка и обезопасяване с мантинели, обясни Настимир Ананиев, който е председател на парламентарната комисия по регионална политика. Тя ще се събере на извънредно заседание днес, за да обсъди промяната.

Ще разгледаме дали всичко е направено законно и ще се вземе решение дали да се плати. В момента се обследват всички договори и цялата документация. И оттам се вижда, че има заобикаляне на закона - през т.нар. ремонти и поддръжки е правено основно строителство. За мен невинни няма - и от двете страни са знаели какво правят, коментира Ананиев.

Искаме да проверим какво е свършено. Може да се окаже, че има фирма, която нищо не е свършила. Затова обследваме какво точно се е случило.