"Промяната" ревизира мораториума, сложи му крайна дата

Политика
09:19 - 16 Декември 2021 (обновена)
5104
"Промяната" ревизира мораториума, сложи му крайна дата

31 март 2022 г. е крайният срок, в който ще действа мораториум върху цените на тока, парното и водата. Така "Продължаваме промяната" ревизира вчерашния хаотичен текст, гласуван от НС по предложение от ГЕРБ. Шефът на ПГ на ПП Андрей Гяуров представи новия текст, според който за справяне с ценовата криза се правят следните изменения: 

"Народното събрание налага мораториум на регулиран пазар на нивата от 16 декември 2021 г. Решението е със срок на действие до 31 март 2022 г. То влиза в сила в деня на обнародването му". 

„Януари и февруари са месеците с най-пиково потребление на ток и парно. Предложението за решение, публикувано от КЕВР, не защитаваше интересите на крайните потребители. Виждаме безпрецедентна намеса на държавата в посока защита на интересите им”, каза преди старта на пленарното заседание депутатът от ПП Венко Сабрутев.

Според него от управляващото мнозинство са допуснали грешка с това, че не са изчакали предложението да бъде в писмен вид, за да бъде огледано внимателно. Той увери, че напрежение между държавата и ЕРП-тата няма да възникне. Той е категоричен, че трябва да се помисли за компенсации и за тях.

В залата обаче депутатът от ГЕРБ Тома Биков скочи срещу предложението за промяна на текста, като заяви, че не Временна комисия в НС определя мерките за цените в енергийния сектор. "Изобщо нямате идея какво правите. Да дойде министърът на енергетиката поне, да обясни какви мерки ще предприеме кабинетът", призова Биков.