"Пулсът на танца" провокира да усетиш пулса на любовта

Новият филм с участието на Георг Киряков, Сара Драгулева, Ники Илиев, Башар Рахал спечели зрителския интерес още в първата си седмица на големия екран

Култура
12:49 - 17 Февруари 2024
5843
"Пулсът на танца" провокира да усетиш пулса на любовта

Филм с кауза, филм, символизиращ душата на танцьора, филм, провокиращ зрителите да усетят пулса на живота и любовта, филм за битката между страстта и амбицията. Такъв е новият български игрален филм "Пулсът на танца", който тръгна по екраните на 9 февруари. В първия си уикенд лентата оглави класацията за най-гледано заглавие в българските кина. Продукцията, в която главна роля играе професионалният танцьор и актьор Георг Киряков, само за три дни събра 6 410 зрители и 77 650 лв. приходи.

Реакциите на публиката още по време на премиерните прожекции в Бургас и София бяха емоционални и положителни. Филмът докосва зрителите с историята на един танцьор по спортни танци и на едно момиченце, което също иска да се научи да танцува вихрено и елегантно.

Красивите танци, в които се впускат чаровният Георг Киряков и неговата екранна партньорка Сара Драгулева, както и 10-годишната Мартина Кондаклиева, са радост за окото. Но те са повод и за огромен размисъл за сбъдването на мечтите, за цената на успеха, за цената на любовта, на дисциплината и за достойнството и отговорността към другия.

Георг и малката Мартина са професионални танцьори, а пластичната и талантлива актриса Сара Драгулева по нищо не отстъпва на опитните танцьори.

В „Пулса на танца“ участват и Ники Илиев, Башар Рахал, Райна Караянева, Ивайло Захариев, Любомир Ковачев, Стан Яневски. Оператор е Емил Топузов. Във филма е използвана музика от последния албум на Папи Ханс. Това е колкото специално, толкова и символично, защото популярният певец и актрисата Сара Драгулева, изпълняваща главна роля във филма, са двойка в живота.

Символично е, така както и самият танц във филма, който е като обяснение в любов. Макар на първо място "Пулсът на танца" да е филм за спортни танци, той в същото време е и една трогваща любовна история.

Сара Драгулева и Георг Киряков се впускат във вихрени танци в "Пулсът на танца"

Неслучайно „Пулсът на танца“ е първият български филм, който разказва за живота на хората, посветили се на спортните танци. Затова и режисьорът Георги Костов, който е и съсценарист и съпродуцент, заедно с Георг Киряков, определят лентата като филм с кауза. Филм, който цели да провокира интереса към този спорт, да разкрие не само красотата, но и усиленият труд и лишенията, на които се подлагат танцьорите в името на спорта.

Георг от 5-годишен се занимава със спортни танци и повече от 15 години се занимава професионално с тях. Като дете и тийнейджър участва в много национални и международни състезания и печели куп награди, като представител на школа по спортни танци от родния си Бургас. Затова за актьора този филм е и много личен, както самият той сподели в откровено интервю за Lupa.bg.

Докато пише сценария Георг Киряков черпи идеи от собствения си живот и опит като танцьор. Реалното пресъздаване на живота на хората, посветили се на спортните танци и прекарали безброй дни и нощи в залата, за да се самоусъвършенстват, най-добре може да бъде описано именно от човек, който е горял и гори в танците и хореографията.

"Пулсът на танца" поставя сериозно и въпроса за това докъде може да доведат болните амбиции на една майка да подготви дъщеря си, така че момиченцето да е винаги първо на състезанията, в които участва. И всъщност дали родителите по този начин стимулират децата си да работят усърдно и да преуспяват в живота или нанасят тежък удар върху душата и тялото им.

Режисьорът на филма Георги Костов, Мартина Кондаклиева, която е в главната детска роля и актьорът и съсценарист Георг Киряков на премиерата на филма в столичен мол


Трудният път към победата отвежда малката главна героиня Мартина Кондаклиева при Виктор (Георг Киряков) – ексцентричен млад треньор, печелил вече шампионската титла, който преживява тежко раздялата си със своята партньорка в живота и на терена. Виктор и Мартина успяват да си помогнат взаимно и да превъзмогнат проблемите и всеки от тях да достигне своето професионално израстване и да намери пътя към любовта и към близките си хора.

Освен че пpeнacя зрителите в cвeтa нa cпopтнитe тaнци с тяхната красота, блясък и неизбежна суета, "Пулсът на танца" разкрива и зaдĸyлиcнитe игpи в спорта и тайните договорки, при които пapитe oпpeдeлят пoбeдитeля. Това също е актуална и важна тема за света на спорта не само в България.

Ники Илиев, Георг Киряков, Мартина и Георги Костов на представянето на филма в Бургас


Танците не са просто красив начин да изразяваш себе си. Те са начин на живот, начин на усещане и възприятие на света. Те са част от всеки, който им се е посветил професионално, но този ефирен и в същото време суров свят може да бъде усетен и от хора, които са отворили сърцата си и за повече обич. Защото "Пулсът на танца" провокира да усетиш и пулса на любовта.