"Роберт Кох" алармира: Ситуацията в Германия може много да се влоши

Новини
15:16 - 12 Ноември 2020
2918
"Роберт Кох" алармира: Ситуацията в Германия може много да се влоши

Ръстът на заразените с коронавирус в Германия може да бъде много по-сериозен без предприемането на контрамерки, заяви в четвъртък висш служител на института по инфекциозни болести "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс.

Пандемията може да достигне скорост на възпроизводство (коефициента, известен като "R") от 3 до 4 без въвеждането на строги мерки (един носител на коронавирус да зарази други трима или четирима), докато в момента нивото на възпроизводство в Германия е около 1, предупреди на виртуална пресконференция ръководителят на звеното за наблюдение на института - Уте Рексрот.

Тя каза, че броят на случаите може да не се увеличава толкова стръмно, колкото през октомври, поради новите мерки за блокиране, но може и да се дължи на тестването в лабораториите, които достигат своя капацитет.

Уте Рексрот отбеляза, че в момента има висока честота на Covid-19 при възрастовата група между 10 и 19 години.

Процентът на заразени с Covid-19 се увеличава и Германия трябва да бъде подготвена за влошаване на ситуацията, заяви и президентът на института "Робърт Кох" д-р Лотар Вилер.

Той подчерта, че постоянният голям брой случаи на коронавирус означава, че страната трябва да очаква болниците да достигнат лимитите си за капацитет.

Въпреки това, коментирайки въведения от началото на месеца частичен локдаун в страната, д-р Вилер каза: "Ние анализираме числата всеки ден. Виждаме известно плато при новозаразените. Нека изчакаме и ще видим. Ще облекчим мерките, но доколко те ще бъдат облекчени зависи от това колко всички ние следваме ограничителните правила".

Той очаква новите рестриктивни правила, целящи да забавят разпространението на пандемията в Германия, да останат в сила за дълго време, тъй като ваксинацията ще отнеме време и е вероятно ще има неконтролирано разпространение на Covid-19 в някои части на страната.

Междувременно немският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви пред берлинския телевизионен оператор RBB, че очаква ограниченията, наложени за овладяване на пандемията, да продължат и през зимата, като животът вероятно няма да се нормализира през декември или януари, дори ако има спад на броя на зараните.

"Не виждам да се провеждат събития с повече от 10 или 15 души тази зима", отбеляза Йенс Шпан.

Германия съобщи за 21 866 нови случая на коронавирус в четвъртък, което доведе до общо 727 553 от началото на пандемията. Това представлява дневен скок обратно над прага от 20 000 след четири поредни дни под него, докато броят на починалите нарасна с 215 до 11 982, според последните данни на Института "Робърт Кох".

Канцлерът Ангела Меркел и лидерите на германските региони трябва да се срещнат в понеделник, за да преразгледат дали частичните мерки за блокиране, наложени на 2-ри ноември, са били достатъчни, за да забавят рязкото нарастване на новите инфекции, които рискуват да затрупат със заразени болниците в страната.

Меркел заяви в четвъртък, че има надеждни сигнали, че може би на хоризонта се вижда ваксина срещу коронавирус, но предупреди, че това ще отнеме време. Тя отказа да каже дали Германия може да позволи на барове и ресторанти да отворят отново през декември.

"Всички трябва да сме разумни, трябва да стигнем до 50 случая на 100 000 души в продължение на 7 дни", каза тя в отговор на въпрос дали частичният локдаун ще приключи в края на ноември. Понастоящем това число обаче е 139 на 100 000.