"Синя София": 35% от капитала на общинските дружества да се листнат на фондовата борса

Общината трябва да излезе от този тупик, заяви Ивайло Йонков

Новини
13:34 - 01 Август 2024
823
"Синя София": 35% от капитала на общинските дружества да се листнат на фондовата борса

До 35% от капитала на шест общински дружества "Топлофикация София", "Център за градска мобилност", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и "Софинвест" да бъдат търгувани на фондовата борса. Това предлага групата на "Синя София" в Столичния общински съвет.

За да са на печалба тези дружества те трябва да се листната на борсата. Общината трябва да излезе от този тупик. Когато се назначават партийни служители в тези дружества, те никога няма да излязат на печалба. Тези пари се превръщат в "хранилка" за определени партийни каси и ще отидат там, където не им е мястото. Мястото на парите е да работят за нас, за София, каза Ивайло Йонков. Той даде пример, че "Топлофикация" и Столичния Автотранспорт са на загуба, за разлика от всички частни оператори.

В Столичния общински съвет е формирано мнозинство по икономически интереси и образуващият елемент е ГЕРБ, а останалите карти са подкрепящи в силовото овладяване на общинските дружества, каза след проваленото заседание на СОС проф. Вили Ликов.

Провалът на днешната сесия показа безотговорно отношение към съветниците от останалите партии и показва тенденция, че СОС не може да се фокусира върху решаване сериозните проблеми на София, каза още той.