"Тайм" номинира Путин и Си Дзинпин за личност на 2023 г.

Хитовият американски филм "Барби" също е в класацията

Актуални новини
11:30 - 05 Декември 2023
2854
"Тайм" номинира Путин и Си Дзинпин за личност на 2023 г.

Американското списание "Тайм" публикува финалистите за "Личност на годината" за 2023 г. Сред тях са руският президент Владимир Путин, китайският президент Си Дзинпин, британският крал Чарлз III, американската поп звезда Тейлър Суифт, председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл, хитовият филм "Барби", холивудските сценаристи и актьори, които стачкуваха това лято.

Това предаде кореспондентът на БНР в Чикаго.

Владимир Путин беше "Личност на годината" на "Тайм"  за 2007 г. и многократно в класацията на "Тайм" 100, включително и миналата година.

Китайският президент Си Цзинпин продължава да се утвърждава като един от най-значимите съвременни лидери на Китай. Досега той е бил в списъка "Тайм" 100 - класацията, която отличава 100-те най-влиятелни световни фигури повече от 10 пъти.

Носителката на "Грами" Тейлър Суифт наскоро надхвърли нетно състояние от 1 милиард долара и според "Блумбърг" е един от най-влиятелните музикални таланти в историята.

Тя е постигнала това финансово състояние само с музикални издания и изпълнения и постави рекорди от преиздаването на албумите си и създаването на един от най-успешните концертни филми в историята.

От  1927 г. списание "Тайм"  всяка година избира Личност на годината, група или концепция, които са присъствали най-често по някакъв повод - без значение добър или лош, в  публичното пространство. В предишните издания са били президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис, Мартин Лутър Кинг-младши, германският канцлер Ангела Меркел, папа Франциск и др.

Отличеният ще бъде обявен в сряда, 6 декември.