"Телеграм" изчезна в Русия, но "Инстаграм" мистериозно се върна

Не са ясни причините за мащабния срив

Топ
19:08 - 27 Февруари 2024
2836
"Телеграм" изчезна в Русия, но "Инстаграм" мистериозно се върна

Най-популярното в Русия приложение за съобщения "Телеграм" временно беше недостъпно във вторник по необясними причини, като в същото време блокирани в началото на войната в Украйна социални мрежи като "Фейсбук" и "Инстаграм" мистериозно бяха възстановени на руските потребители.

Центърът за мониторинг на руската обществена комуникационна мрежа заяви, че неговите специалисти са регистрирали "мащабен срив" на "Телеграм", въпреки че не е ясно на какво се дължи той.

"Работата на месинджъра на "Телеграм", както и редица други услуги в Русия вече се възстановява", се казва в изявление на руското цифрово министерство следобед. Според ведомството срив на приложението е имало и извън Русия.

"Работим по установяване на причината за инцидента", се казва в съобщението. Що се отнася до руските телекомуникационни оператори, техните мрежи работят нормално.

Кореспондентите на "Ройтерс" в Москва отбелязаха прекъсвания на "Телеграм", YouTube и "ВКонтакте" - руския вариант на "Фейсбук", за около 90 минути.

Скоро след прекъсването няколко блокирани преди това приложения за социални медии, включително "Инстаграм" и "Фейсбук", изведнъж станаха достъпни в Русия.

Репортерите на британската информационна агенция съобщават от Москва, че са могли да разглеждат "Инстаграм", без да изискват виртуална частна мрежа (VPN) за първи път от началото на войната в Украйна, когато те бяха блокирани на територията на Русия.

Антон Горелкин, заместник-ръководител на парламентарната комисия на Държавната дума по информационна политика, каза, че не е ясно какво е причинило прекъсванията на "Телеграм", но че би било грешка да се обвинява държавата, че се опитва да блокира информационни ресурси преди президентските избори през март.

"Имаше и ще има такива инциденти по различни причини - от човешка грешка до хакерска атака. Много по-важно е колко време е необходимо за отстраняване на повредата; от това зависи мащабът на щетите за руската икономика", коментира Горелкин.