"Тесла" отвори зарядните си станции за други електромобили

Програмата навлиза във Франция и Норвегия

Новини
14:12 - 01 Февруари 2022
1447
"Тесла" отвори зарядните си станции за други електромобили

"Тесла" разширява пилотна програма, която позволява на собствениците на електромобили, които не са "Тесла", да зареждат автомобилите си в станциите на компанията - т.нар. Superchargers.

Програмата навлиза във Франция и Норвегия, предаде Business Insider.

През ноември производителят на електрически превозни средства отвори 10 от своите зарядни станции в Нидерландия за собственици на електромобили, които не са на "Тесла". Сега компанията обяви, че пилотният проект ще влезе още две държави. Програмата вече включва приблизително 40 Supercharger.

Голямата мрежа от станции Supercharger на "Тесла" е ключово предимство в битката за надмощие на електромобилите.

На компанията й отна около десетилетие за да инсталира около 31 500 станции за зареждане, които собствениците на Tesla могат да управляват и да плащат чрез приложение.

Собствениците на други електрически автомобили разчитат на обществени мрежи за зареждане от компании като EVgo, ChargePoint и Electrify America.

"Тесла" обаче иска още един източник на приходи, като отвори своята мрежа за зареждане за собствениците на други електромобили.

Решението за старт на програмата в Норвегия е логичен избор, като се има предвид, че процентът на електромобилите в страната е висок. Около 65% от новите превозни средства, продадени в Норвегия миналата година, бяха електромобили, в сравнение с едва 3% в САЩ, припомня money.bg.

От друга страна, когато собствениците на други електромобили започнат да използват зарядните станции на "Тесла", напливът може да причини задръствания в популярните центрове за зареждане и опашки в пиковите часове на пътуване.