"Топлофикация София" пропуснала възможност да спести 200 млн. лв. разходи

Любопитно
10:02 - 23 Април 2024
6916
"Топлофикация София" пропуснала възможност да спести 200 млн. лв. разходи

"Топлофикация София" е пропуснала възможността да спести 200 млн. лв. разходи от квотите си за въглеродни емисии през последните шест години. Това са изводите от експертен анализ на публични данни за периода 2019-2024 г., изготвен за "Грийнпийс" - България.

Отбелязва се, че топлофикационното дружество е сключвало договори с неизгодни клаузи с търговци на емисии и е купувало квоти на значително по-високи от пазарните цени.

Изследването е изготвено въз основа на данни от официални доклади за верифицирани емисии, публикувани на сайта на Изпълнителната агенция по околната среда, заявления на "Топлофикация София" към Комисията за енергийно и водно регулиране за утвърждаване на преференциални цени на електроенергия и исторически цени на европейските квоти на платформата на енергийната борса EEX.

Установено е, че през въпросния период е било възможно да се спестят разходи за квоти в размер на 20 - 30 млн. лв. годишно, ако търговията с квоти е била управлявана с грижата на добър стопанин.

"Грийнпийс" посочва, че с 1,6 млрд. лв. задължения, "Топлофикация София" от години е на ръба на фалита. Дружеството има 400 000 абоната и заради критичната си социална роля обикновено разчита на кризисни спасителни мерки. По тази причина финансови щети в размер на 200 млн. лв. заслужават сериозно внимание.

Анализираният период започва от 2019 г., когато влиза в сила договорът между "Топлофикация София" и "Гранд Кепитал" - търговски посредник, свързван с енергийния бизнесмен Христо Ковачки. Договорът предвижда, от една страна, комисионна за посредника за всяка закупена квота, а от друга - фиксирана цена за закупуване на квотите въглеродни емисии. "Грийнпийс" отбелязва, че това е нетипично условие, неприсъщо на пазарните принципи в сектора за търговия с емисии и носи двойна печалба за търговеца - една от комисионната и втора от разликата между борсовата и фиксираната цена, изчислена на 9,2 млн. лв.

"Съзнателното сключване на неизгодни сделки, от които произтичат вреди за дадено предприятие, е престъпление според българското законодателство, което предвижда и наказания за виновните длъжностни лица", подчертава Десислава Микова, координатор на кампанията "Климат и енергия" в "Грийнпийс" - България.

Тя посочва, че по сигнал на екологичната организация до Софийската градска прокуратура за търговията с квоти за "Топлофикация София" през 2019-2020 г. е образувана проверка.

По нейни думи най-спешната задача пред дружеството и Столичната община е да спрат допълнителното източване на дружеството чрез търговията с квоти. Микова заявява и че трябва да се планира бъдещето отвъд изкопаемите горива, т.е. да се елиминира необходимостта от закупуване на квоти.

"Бъдещето на "Топлофикация София" в следващото десетилетие е свързано с производството на енергия от възобновяеми източници. Такова развитие носи със себе си ползи както за икономиката, така и за гражданите и енергийната сигурност на столицата", подчертава тя.