"Туитър" изтри 170 000 профила, свързани с Китай

Изследователите са анализирали 348 608 публикации между януари 2018 и април 2020 г.

Свят
15:01 - 12 Юни 2020
1313
"Туитър" изтри 170 000 профила, свързани с Китай

"Туитър" са изтрили повече от 170 000 профила, за които социалната мрежа казва, че са свързани с кампаниите за влияние на китайската държава, фокусирани върху протестите в Хонконг, COVID-19 и протестите в САЩ във връзка със смъртта на Джордж Флойд, съобщава "Гардиън".

От компанията уточниха, че 23 750 основни профила - и 150 000 профила "усилватели", които подсилват съдържанието, публикувано от тези основни акаунти, са премахнати от платформата, тъй като са били свързани с кампания за влияние, провеждана от Китайската народна република.

Изследователи от Австралийския институт за стратегическа политика са установили, че въпреки че достъпът до "Туитър" в Китай е блокиран, кампанията е насочена към китайско говорящите аудитории извън страната "с намерението да повлияе на възприятията по ключови въпроси, включително протестите в Хонконг, живеещия в изгнание китайски милиардер Гуо Венгуй и в по-малка степен COVID-19 и Тайван".

Изследователите са анализирали 348 608 публикации в "Туитър" между януари 2018 г. и април 2020 г. и са установили, че повечето туитове са публикувани в работно време в Пекин между понеделник и петък и почти липсват през почивните дни.

Туитовете обикновено са съдържали снимки с текст на китайски език, като изследователите са установили, че основната цел на кампанията са били хората, живеещи в Хонконг, следвани от по-широка китайска диаспора.

По-голямата част от профилите (78,5%) не са имали последователи, а 95% имат по-малко от осем последователи, но тези акаунти са имали високо ниво на ангажираност, макар и не органично. Това сочи към използването на търговски бот мрежи, се казва в проучването. Общо 156 туита от профили без последователи са получили повече от 50 харесвания, а 26 туита от акаунти без последователи са били ретуитнати повече от 10 пъти.

Една ат тактиките, която изследователите са наблюдавали в профилите, които са били изключени от набора от данни, е била редовни по-стари профили, които са били хакнати или закупени и след това използвани като част от кампанията.

Например един профил е променил снимката си от мъж от Бангладеш на китайка и рязко е преминал към публикуване на китайски език против протестите в Хонконг.

Според изследователите променени профили във "Фейсбук" са допринесли за значителна част от наблюдаваната там дейност.

Основните теми на туитовете са били, че протестиращите в Хонконг са извършвали насилствени действия, а САЩ са се намесвали в протестите; обвинения за Гуо Венгуй; изборите в Тайван; и похвала за реакцията на Китай срещу пандемията от COVID-19.

Въпреки премахването на тези профили, изследователите са установили, че кампаниите са продължили както в "Туитър", така и във "Фейсбук" чрез променени профили, както и нови.

Сега фокусът се е насочил към протестите "Животът на черните има значение" в САЩ, обвинявайки страната в "лицемерие заради критиката на реакцията на полицията на протестите в Хонконг, докато собствената им полиция и войски използват насилие срещу протестите, и предупреждава протестиращите в Хонконг да не мислят, че могат да разчитат на САЩ за подкрепа срещу националните интереси на Китай ".