"Урок по летене" или как работят заедно български и японски куклени артисти

Документален филм разказва за работата на режисьора Катя Петрова в Страната на изгряващото слънце

Култура
15:21 - 18 Септември 2024
648
"Урок по летене" или как работят заедно български и японски куклени артисти

Какво става, когато се съберат японски с български кукленици и започнат да правят заедно театър? Какво ги свързва, при положение, че са толкова отдалечени един от друг - като манталитет, географски, исторически, езиково, технологично? Отговор на тези въпроси зрителят ще открие в документалния филм "Урок по летене", чиято премиера е на 18 септември в  Столичния куклен театър.

Основата на филмовия разказ е работата по съвместен проект, в който участват театър ПУК от Токио и Столичния куклен театър - реализацията на спектакъла "История за чайка и банда котараци" по Л. Сепулведа с режисьор Катя Петрова, споделят от екипа на продукцията. Представя се работата по проекта, в който актьорите заедно играят на различни сцени в Япония на двата езика, без това да е проблем за публиката.

Документалният разказ прераства в изследване на дългогодишната история на тези взаимоотношения. Една комплексна картина на това уникално, датиращо от 1958 г. приятелство и съвмесна работа, с което може да се гордее всяко общество. Филм за преодоляването на културните различия и за взаимното духовно обогатяване чрез езика на изкуството.

Режисьор на "Урок по летене" е Светлозар Георгиев, сценарият е на Ваня Райнова, оператор е Боряна Симеонова, режисьор по монтажа е Юлиан Минков, а музиката е дело на Стоян Роянов.

Катя Петрова е един от най-оригиналните режисьори у нас. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на Юлия Огнянова. Режисьор е на редица провокативни и философски спектакли за възрастни и деца в Германия и България. Най-известни от тях са: „Ние, врабчетата“, „История за чайка и банда котараци“, „Макс и Мориц“, „Приказки на един дъх“, както и „Легенда за Сибин“, „Бомбето“, „Кино, кино“, „Укротяване на опърничавата“, „Клаустрофобия“, „В кулисите на душата“, „Цар Шушумига“, „Автобиография“ и др. Спектаклите ѝ са показвани в Япония, Русия, САЩ, Словения, Испания, Великобритания, Германия, Гърция, Мексико и Норвегия.

В Народния театър Катя Петрова режисира пиесата на драматурга Мирела Иванова "Бележките под линия", както и спектакъла "Разходка с Гогол."