"Вагнер" се сбогува с бившите затворници в редиците си

Русия
11:07 - 21 Юли 2023
1684
"Вагнер" се сбогува с бившите затворници в редиците си

През следващите дни руската групировка "Вагнер" вероятно ще освободи от задължителна служба и последните от своите бойци - осъдени лица. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че схемата на частната военна компания за набиране на затворници - Проект K, е достигнала своя пик в началото на годината, като в нея са се включили най-малко 40 000 мъже.

Значителен брой от бившите затворници вероятно ще приемат предложението да останат във "Вагнер" като професионални бойци. Междувременно Министерството на отбраната на Русия е поело контрол върху веригата на "Вагнер" за набиране на бойци от затворите.

Британското разузнаване посочва, че краят на схемата бележи ключова точка в историята на "Вагнер" и войната на Русия в Украйна. Бойците, набрани по Проект К, позволиха на Русия да превземе Бахмут - един от малкото скорошни поводи на руските сили да претендират за успех.

Проектът превърна "Вагнер" в организация, която миналия месец директно оспори авторитета на президента Путин. Той бележи и един от най-кървавите епизоди в съвременната военна история - до 20 000 бивши затворници са убити в рамките на няколко месеца, отбелязват от британското МО.