"Вера Су" остава заклещен

Новини
20:38 - 24 Октомври 2021
4214
"Вера Су" остава заклещен

Заседналият на 20 септември край резерват “Яйлата” кораб "Вера Су" остава заклещен сред скалите, след като два опита да бъде изтеглен се провалиха. Преди това за 2 денонощия бе отводнено машинното отделение и от хамбара бяха изпомпени близо 1600 кубика примесен с вода карбамид. С баржи той бе транспортиран до ферибот “Варна” и откаран до морската столица.

Топлата събота превърна операцията в туристическа атракция. Въпреки, че в района действа извънредно положение и достъпът трябваше да е ограничен, десетки се снимаха без проблем на фона на "Вера Су". Някои дори пуснаха дронове, което затрудни работата на екипите. Контролът бе възстановен привечер, а след полунощ два влекача започнаха да теглят олекналия кораб. Към тях се присъедини трети, но до 4 ч сутринта "Вера Су" не помръдна. Вятърът се усили и операцията временно бе прекратена.

До очакваното й подновяването в понеделник водолази трябва да запушат нова пробойна по корпуса, която откриха при оглед.

Замърсяването на морето край кораба с азотни съединения още е факт, но намалява, съобщиха от МОСВ. Преди няколко дни концентрациите бяха 7-10 пъти над нормата, а сега са спаднали двойно под тези нива, сочат анализите на последните проби.

Три катера са направили два опита да изтеглят "Вера Су" - и двата опита са били неуспешни. Първият път дори се е скъсало въже. Най-вероятно корабът ще остане и в следващите дни заклещен, тъй като времето се влошава. Беше отчетено и изтичане на нефтопродукти от носовата част на кораба и откъм кърмата. Течението отнася нефтеното петно на юг.