Р. Овч. прави коалиция ГЕРБ-БСП 

Протежето на Дългия Инкасатор Калоян Паргов се готви за шеф на левицата

Политика
21:44 - 18 Януари 2019
1925
Р. Овч. прави коалиция ГЕРБ-БСП 

Нов обрат в редиците на левицата се задава след първия конгрес на БСП през януари. Столът на Корнелия Нинова се клати не от кого да е, а от доскорошния й поддръжник и сочен за бивш неин ментор Румен Овчаров, научи първо "Уикенд".

По наша информация превратът срещу лидерката на Столетницата се готви след изброите за нови евродепутати през май. Причините за плана за пуч срещу Нинова били разнородни, но най-вече липсата на силна вътрешнопартийна подкрепа за нейните действия в последните месеци и опитите й за авторитарно управление на опозицията довели до оформянето на ново ядро с искане за смяна на лидерското място. Този път обаче заверата е с още по-дълбоки корени и нейният флагман е протежето на бившия енергиен министър - досегашният шеф на най-голямата партийна структура в страната, а именно софийската. Калоян Паргов, който през последните години се изкачи почти до върха на БСП благодарение на лояността си към Овчаров, вече се бил превърнал в избраника на Червения инкасатор за наследник начело на Столетницата. Нещо повече, той не само имал визия за развитието на партията, кореспондираща с представите на Овчаров, но и бил склонен на преговори с ГЕРБ, за да я върне на предни позиции след близо 10 години хегемония на Бойко Борисов над червените в почти всички власти. "Паргов е известен с отличните си театрални умения", твърдят съпартийци на по-младия от Нинова номенклатурчик. Според тях той само афиширал желание да се бори срещу политиката на герберите, но всъщност в тесни партийни събрания споделял, че бъдещо оформяне на т.нар. широка коалиция в името на националното съгласие изобщо не било химера. Овчаров пък, съзрял непрекъснато потъващите позиции на БСП на парламентарни, местни и европейски избори, бил склонен да преглътне горделивостта си и желанието си да бута партията към солови изпълнения във властта и затова преценил, че ще даде шанс на Нинова само на още един тур вотове. А това са тъкмо европейските избори. При евентуален провал, какъвто социолозите вече предвиждат за левицата, той щял да задейства всичките си механизми да повдигне лидерския въпрос и да наложи своя любимец на следващ конгрес. Той пък би съвпаднал идеално с предстоящия отчетно-изборен цикъл. 

В червената централа на "Позитано" 20 пък упорито се върти слух, че Овчаров щял да иска смяна на председателя не след изборите през май, а чак след местния вот, защото смятал, че при всяко положение загуба от ГЕРБ за пратеници в Брюксел води до провал и при оформянето на местните парламенти у нас.

Междувременно до нас достигна информация, че досегашните вътрешнопартийни опоненти на Нинова в лицето на кръга около предшественика й Михаил Михов и на прекия й опозиционер Красимир Янков, вече са дали заявка пред Овчаров да подкрепят неговия фаворит Калоян Паргов. Не е изключено към тях да се присъедини и експредседателя на Народното събрание Георги Пирински, който най-вероятно няма да намери място в червените листи за евроизборите след нападките, отправени към Нинова. Публично известно е и че самият лидер на ПЕС Сергей Станишев поддържа от години топли отношения с Паргов, още от времето, когато бившият премиер бе във война с Георги Първанов за лидерския пост на левицата. В кюпа поддръжници на столичния пръв социалист се очертава да попадне и бившия шеф на пловдивските бесепари Георги Гергов, който пък се раздели с Корнелия Нинова особено драматично след като стана ясно, че е водил преговори с ГЕРБ преди последните парламентарни избори за създаването на голяма коалиция с участието на двете партии.