Радан Кънев диктува от Брюксел: Мая да се откаже от балотажа в полза на Бонев

Евродепутатът избухна в социалната мрежа със сензационно предложение

Политика
15:57 - 28 Октомври 2019
4364
Радан Кънев диктува от Брюксел: Мая да се откаже от балотажа в полза на Бонев

Бившият лидер на ДСБ Радан Кънев избухна в социалните мрежи с екзотично предложение - пратената от избирателите на балотаж в София срещу Йорданка Фандъкова Мая Манолова да се откаже от участието си във втория тур и на нейно място да се яви независимият Борис Бонев, който стана четвърти в битката на първия тур.

Кънев цитира член 452, алинея 8 от Изборния кодекс, който дава възможност на Манолова да се откаже от балотажа (Когато до втори тур са допуснати да участват двама кандидати и между двата тура единият от тях се откаже в срок до 24 часа от обявяването на резултатите от първия тур, на втория тур участва следващият кандидат, получил най-много действителни гласове - б.р.). 

При такъв ход на втори тур би могъл да се яви третият по брой гласове - Борислав Игнатов. Но евродепутатът предлага и той да не се явява срещу Фандъкова от ГЕРБ, а да даде път на Бонев.

"В такъв случай, срещу г-жа Фандъкова ще се изправи кандидат, който може с лекота да обедини целия опозиционен вот и да стане кмет. Това е безспорният победител от първия тур г-н Бонев.
Така всички ще покажем, че наистина сме готови на жертви в името на промяната, че тя не е просто дума, платформа за партийно позициониране", пише сензационно Кънев. 

"И да, г-жа Манолова няма как да вземе София - на първи тур тя просто консолидира червения електорат. Взе гласове колкото Татяна Дончева или Георги Кадиев.

Но тя все още има шанс да не бъде забравена като поредния червен кандидат, изгубил София. Може да докаже, че нейната кауза наистина е по-доброто управление на града. И за тази кауза е готова на жертви", добавя той.