Радан Кънев хвали естонците за парламентарния им вот

Политика
14:52 - 06 Март 2023
1854
Радан Кънев хвали естонците за парламентарния им вот

Изключително обнадеждаващи резултати от изборите в Естония - победа не само за премиерката Кая Калас и нейната Реформистка партия и Естония, но и за цяла Европа. Така бившият лидер на ДСБ и евродепутат Радан Кънев коментира развоя в прибалтийската република. 

Кампанията протече при агресивна негативна кампания на опозицията - антиевропейската КНП и (все по-прикрито) донякъде проруската ЦП, които се надяваха заедно да имат мнозинство (а имат общо по-малко от РП), на фона на породени от войната икономически трудности, вълна от украински бежанци и рекордна инфлация, добави Кънев. 

Но по думите му със смела и позитивна кампания повишила резултатата си, а новата проевропейска партия Естония200 влезе убедително в парламента на 4-то място.

Кая Калас има богат избор да съхрани, разшири, промени или изцяло замени коалиционната формула, която досега включваше проевропейската десница от ЕНП "Отечество" (Isamaa) - наследници на десния антикомунистически блок от 90-те, и Социалдемократите от ПЕС (които там НЕ са партията на бившите комунисти, нито са русофили).