Радан Кънев: Разделянето на България и Румъния за Шенген е най-лошият вариант

Политика
09:05 - 15 Декември 2023
2914
Радан Кънев: Разделянето на България и Румъния за Шенген е най-лошият вариант

Разделянето на България от Румъния за Шенген е геополитически кошмар. Това е юридически и политически много труден, но възможен сценарий. Ако границата на Европа бъде теглена по Дунава, това е хилядолетна естествена граница, тя там ще си остане. Това заяви пред БНР евродепутатът Радан Кънев.

Решението дали да се приеме предложението на Австрия за "въздушен Шенген" трябва да е общо между България и Румъния, смята той. Кънев предупреди, че има риск за разделянето на двете страни. Евродепутатът бе категоричен, че това не бива да се допуска.

Ако ни разделят, България остава част от Балканите, въпреки че сме член на Европейския съюз, подчерта Радан Кънев. По думите му България иска да стане част от Шенген и еврозоната, за да завърши своята интеграция в ЕС.

Той засегна и темата за демонтажа на МОЧА. Кънев подчерта, че първото решение за премахването на Паметника на Съветската армия на Столичния общински съвет е от преди 30 години. Случващото се е изпълнение на много отдавна взето решение, което през годините няколко пъти е било потвърждавано, уточни евродепутатът.

Според него това не е военен монумент. Военните монументи имат много ясна международна регламентация. Те са святи, защото това са костите на загинали хора. Руските военни гробища и монументи в България - ние се грижим за тях прекрасно, каза още Кънев.