Радан призна: Страх ме е от Covid! Но не е ваксиниран

Любопитно
11:50 - 16 Март 2021
4861
Радан призна: Страх ме е от Covid! Но не е ваксиниран

Евродепутатът Радан Кънев се оказа сред най-стриктните в мерките срещу Covid-19 политици. След края на сесията на Европарламента, бившият шеф на тъмносинята партия си дойде в София и активно обикаля със съпартийците си предизборно, като не смее да свали маската от лицето си дори навън. Въпреки че редовно коментира темата с ваксините, изненадващо е, че самият той все още не е имунизиран.

"По време на кампанията съм постоянно с маска, ако не говоря публично, държа и останалите да са с маски, не се прегръщам и ръкувам, не участвам в събития, които нарушават мерките за дистанция", сподели някогашният заместник на Костов.

Кънев бе откровен и призна, че е много разтревожен от темповете на заразата. 

"Не ме е срам да кажа, че се страхувам от Ковид-19. Страхувам се и за себе си, и за 82 годишната си майка, която разчита на мен и с която се виждам често, и за всички хора, с които се срещам. Не съм боледувал от тази болест, не съм ваксиниран, пътувам често и - колкото и да се пазя - не съм безопасен.", написа евродепутатът на профила си във фейсбук.

Въпреки притесненията си, Кънев е изключително активен в кампанията. Днес обикаля Нова Загора и Сливен, за да подкрепи водачите на листи и съпартийците си в тези райони. През следващите дни продължава обиколките в Пловдив и Стара Загора.

Кънев дава решаващо рамо в пика на кампанията като едно от най-силните лица на партията си, тъй като младите кандидати в ДСБ са непознати за масовия избирател. 

Ваксинацията и у нас, и изобщо в ЕС е постоянна тема за евродепутата. Той редовно коментира остро и критично процесите на имунизация. Още през януари, Кънев разкри, че България не е взела участие в разпределянето на първата порция ваксини на "Пфайзер". 

Към момента за България има планирани 1,5 милиона дози, които могат да планират ваксинацията на 10% от населението - над 700 хиляди души", заяви на 13 януари Кънев пред БНР.

"Още в ранната есен се постави въпрос пред българското правителство, че няма договор с "Пфайзер/Бионтех". Стреснато то започна да търси вариант за такъв договор, защото беше ясно коя ще е първата ваксина. Постигна някакъв частичен успех, но количествата са крайно недостатъчни", отсече екслидерът на ДСБ.

Тогава той посочи, че страната ни не е имала участие в разпределянето на първите ваксини от "Пфайзер/Бионтех" за ЕС - в размер на 300 милиона ваксини. По думите му за това нещо трябва да се носи отговорност и подчерта, че правителството дори не си признава, че не е било сключило този договор с "Пфайзер/Бионтех".

"Всяка партида, която Европейската комисия поръчва, се разпределя пропорционално на населението на държавите в Европа. Има държави, България е една от тях, които не са поръчали достатъчно, така нашите дози се разпределят между други държави. Стигаме до парадокса нашите незаявени количества да достигнат до Северна Македония, която дори не е членка на ЕС, преди България", посочи тогава Кънев.