Радан вдигна пръст срещу Радев: Мандат за БСП означава нежелание за редовен кабинет

Тежки международни последици от задържането на служебната власт прогнозира евродепутатът

Топ
12:16 - 12 Януари 2023
2166
Радан вдигна пръст срещу Радев: Мандат за БСП означава нежелание за редовен кабинет

Ако връчи мандат на БСП, Румен Радев излиза от конституционната си роля да съдейства, за да има правителство, от повелята, която се съдържа в Конституцията. И взима самостоятелно политическо решение за нови избори. Защото е ясно, че от БСП правителство не може да бъде създадено. Така бившият лидер на ДСБ и настоящ евродепутат коментира хипотезата левицата отново да се сдобие с папката от "Дондуков" 2 при финалното, трето разиграване в рамките на процедурата в основния закон за формиране на редовно управление. 

По думите на Кънев последиците за международния престиж и външнополитическите позиции на страната също ще бъдат много тежки, защото мандатът отива в партия с пропутински послания. Прочее, със същия успех мандатът може да бъде връчен и на “Възраждане", предупреди още Радан Кънев. 

"Дали е възможен кабинет с мандат на Демократична България? Единствено ако получи едновременно подкрепата на Продължаваме Промяната и ГЕРБ. Това със сигурност би било изключително трудно решение, от което всички политици от трите партии ще претърпим щети.

Но аз вярвам, че държавата и обществото ще спечелят много - ще бъдат пресрещнати огромни рискове за националната сигурност и икономиката и използвани значителни възможности", коментира той пред Би Ти Ви радио.