Радев: България вдига изтребители за охрана на Северна Македония

Президентът обяви, че страната ни е в готовност да патрулира по air policing-а на НАТО

У нас
12:47 - 30 Септември 2019
2738
Радев: България вдига изтребители за охрана на Северна Македония

Президентът Румен Радев хвърли бомба след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, като разкри, че на него е поставил въпроса с охраната на въздушното пространство на Северна Македония като бъдещ член на НАТО.

От думите на държавния глава стана ясно, че България може да се включи в air policing-а на страната. "Има принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО така, че да поеме своята част от отговорността и да се включи в носенето на такова дежурство на ротационен принцип. За това нещо имаме и средства, и възможности. Това ще покаже още веднъж конструктивната и отговорна роля на България в регионален и съюзнически план", уточни Радев.

Той обаче не каза с какви самолети може да се охранява въздухът на съседката - със старите МиГ-29, чиито двигателен ресурс е изчерпан, или с очакваните най-рано през 2021-а изтребители Ф-16 от САЩ. 

Към момента 16 от страните-членки на Алианса са ратифицирали присъединяването на Северна Македония към пакта. Чехия, Франция, Исландия, Италия, Холандия, Испания, Великобритания и САЩ не са дали своя глас "за". Скопие ще стане пълноправен член на НАТО след като всички държави парафират договора.