Радев: Илинденско-Преображенското въстание бе израз на волята за свобода

Резултатите надхвърлиха неговите политически и военни цели, надхвърлиха рамките на епохата, заяви президентът

Новини
21:52 - 02 Август 2023
2040
Радев: Илинденско-Преображенското въстание бе израз на волята за свобода

От поколения на тази площад се събират пазители на националанта памет, българскатадържавност. Отдавме почит на безсмъртните именаи събития, които ни обединяват. 120 години ни делят от лятото на 1903 г., когато българи от Македония въздигнаха борбата си за независимост в безпримерен героизъм. Това каза президентът Румен Радев в словото си на церемонията по случай 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

Илинденско-Преображенското въстание се превърна в най-масовия израз на волята за свобода на нашия народ. Това въстание се пренесе далеч във времето. Резултатите надхвърлиха неговите политически и военни цели, надхвърлиха рамките на епохата. Превърна се в ярък символ на българския дух и завинаги ще остане непрехоно знаме на борбата за правда, права и човешко достийство.

Днес това въстание заема важно място в отношенията ни с Република Северна Македония. От нас зависи то да ни води към решаване на проблемите и сближаване на основата на историческа истина, отбеляза държавният глава. 

Днес ние още носим неизпълнения дълг към дейците на въстанието. Когато поздравяваме хората в РСМ с техния държаве празник нека не забравяме, че светлите умове мечтаеха да превърнат своя роден край в земя на равноправие и справедливост. Гарантирането на конституционно равноправие на българите в РСМ и опазването на културното и историческо наследство по тези земи ще сбъдне заветите на илинеднци.

Това няма как да не се случи, защото гражданите и на България и на Северна Македония се прекланят пред тези завети и идеали на въстаниците. Вярвам, че там където има обща история и стремеж към диалог и разбирателство, има и общо европейско бъдеще. Вечна слава на героите от Илинденско-Преображенското въстание. Да живее България, завърши словото си Румен Радев.