Радев към Борисов: Премиерът няма право да иска свикване на ВНС! Оставка! (ВИДЕО)

Ексклузивно
19:01 - 14 Август 2020 (обновена)
13329
Радев към Борисов: Премиерът няма право да иска свикване на ВНС! Оставка! (ВИДЕО)

Седем часа след обръщението на премиера Бойко Борисов и президентът Румен Радев се обърна към народа. Самият акт на Борисов за свикване на Велико Народно събрание е пренебрежение към Конституцията, отсече държавният глава. Той обяви, че министър-председателят няма право да инициира свикване на Велико Народно събрание. Радев отново настоя за оставката на премиера и на правителството. 

В 12 часа на обяд министър-председателят обяви, че ГЕРБ ще внесе и проект за нова Конституция и предложи рестарт на държавата. Радев говори около три минути, а Борисов - 13.

"Повече от месец продължават протестите с искане за оставката на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено", категоричен бе президентът.

По думите му, репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки.

"Бойко Борисов предлага свикване на ВНС и серия от конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към Конституцията - член 159 от основния закон на държавата е категоричен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, не и на министър-председателя", даде урок по право Румен Радев и зададе няколко въпрос, на които си отговори сам.

"Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е „не“.

Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарният контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“.

Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване да организира честни избори? Отговорът е „не“.

Може ли власт, която задуши свободата на словото да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е „не“. Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е „не“.

Може ли министър-председателят, който превърна парламентарната република в автокрация да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“, категоричен бе Румен Радев.

Според държавния глава разговор за Конституцията и бъдещето на България е възможен само след исканите оставки на правителството и главния прокурор и провеждането на честни предсрочни избори.

"В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден", обеща по-рано днес Бойко Борисов в 37-ия ден на протестите срещу неговото правителство. 

Според Борисов новата Конституция ще доведе до радикална съдебна реформа, както и до намаляване броя на депутатите от 240 на 120. Във видео обръщението си премиерът заяви, че президентът е загърбил ролята си на обединител на нацията.

"Президентът загърби основната си роля на обединител на нацията. В желанието си да е политически лидер, умишлено подклаждаше напрежение между институциите, стигна дотам да изправи български граждани срещу български граждани. Раздели обществото, размаха юмрук и подпали разрушителната сила на противопоставянето. Така се превърна и затвърди като фигурант и слуга на олигархията", заяви по-рано днес премиерът.

Вижте отговора на президента Румен Радев:

Снимки: Агнес Методиева