Радев към ДБ и ГЕРБ: А вие какво направихте за армията, че да имаме какво да дадем на Украйна?

Политика
15:40 - 31 Март 2022
4541
Радев към ДБ и ГЕРБ: А вие какво направихте за армията, че да имаме какво да дадем на Украйна?

Президентът Румен Радев скочи остро на намерението на ДБ и ГЕРБ да внесат официални искания за предоставяне на военна помощ за Украйна. Той посочи с пръст и двете формации, като попита задочно какво са направили те така, че днес армията на България изобщо да има какво да даде на Киев. 

И обяви:

"Предоставяне на оръжие на воюваща страна крие риск за сигурността на българите. Когато някой го предлага, трябва да има и съответната аргументация за подобно действие". 

"Имаме ли съвременни самолети? Нямаме. Нямаме и съвременни кораби. Пехотата се върна на кота нула. Знаете ли с какви боеприпаси разполагат поделенията, колко тона очакват утилизация... Така че тези хора през годините трябваше да направят така, че да имаме какво да дадем. А ние и да искаме сега, нямаме какво да дадем", заключи главнокомандващият. Освен това според него решение за предоставяне на помощ за Украйна криело риск и по отношение на икономическата сигурност у нас и в частност енергийната. 

А по повод падането на мораториума върху цените на тока от утре президентът скастри кабинета, че времето на действието му е било време за анализи, а такива не са предоставени на обществеността. Той повдигна и въпроса за излизането на битовите потребители на свободния пазар, като предупреди, че досега те са били защитени. Но изрази съмнение, че процесът отново ще бъде шоков, както е бил преди 2 години за малките и средните предприятия и отново хвърли топката към премиера Кирил Петков бързо да намери решение на този проблем. 

Попитан за оценка върху управлението, Радев каза: 

"Кризите са много, те се застъпват една спрямо друго, изключително тежки са и са много факторите, на които трябва да се обръща внимание. Още на консултациите за съставяне на правителство, казах, че който има амбициите да управлява, трябва да може да го прави и в кризи. Очаквам ефективно управление за устойчива социална и икономическа политика". 

На въпрос за акцията на спецпрокуратурата в ДАНС в търсене на шпионска клетка в полза на Русия, президентът заяви, че Агенцията имала здрава имунна система и не допусна в нейните кабинета да се развива подобна дейност. 

За срещата си с комисаря по разширяването на ЕС Радев заяви, че е бил извървян дълъг път на осъзнаване, че има проблеми, че трябва да се предприемат ясни и конкретни действия за решаване на проблемите за правата на македонските българи, за изкореняване на езика на омразата, за ревизия на учебници, за да не се възпитават младите хора там в дух на омраза срещу България. 

"Тези проблеми вече се осъзнават и се превръщат в ангажимент на ЕС. Въпросът е с какви механизми да се гарантира защитата на нашите интереси и това очаквам от правителството" отсече Радев. 

А конкретно за преброяването от Скопие, изключващо българските корени, президентът напомни, че изрично е информирал за безправието за македонските българи и затова е настоявал. 

Затова и ветото трябва да остане, докато не получи ясни гаранции, категоричен бе държавният глава.