Радев: Миналото може да потърси реванш чрез прокуратурата (ВИДЕО)

Политика
09:13 - 03 Декември 2021 (обновена)
6979
Радев: Миналото може да потърси реванш чрез прокуратурата (ВИДЕО)

Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът - съдбовен. Нека преди да изговорим първите си думи да осмислим мисията, която българските граждани ни възложиха. За първи път в рамките на година формираме трето Народно събрание. Това каза пред новите депутати в 47-ия парламент президентът Румен Радев, който се обърна към тях.

„Нашето общество все още търси изход от корупционното статукво, но то каза „не” на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус, който да съдържа важни приоритети”, каза още президентът.

Според него трябва да се осмисли мисията, възложена от българските граждани. „За първи път в рамките на година формираме 3-то Народно събрание. Предишните два състава на парламента живяха кратко. От тяхната трибуна се чуха неудобни истини, повдигнаха се важни въпроси, но те не успяха в основното – да формират устойчиво мнозинство и да излъчат кабинет“, каза още Радев.

„Българите не се обърнаха назад и изборите през ноември го доказаха", заяви още президентът.

Според него е време за национален консенсус. Той приветства предварителните разговори между потенциалните партньори. „Самата мисия на парламента се гради около консенсусът за народовластието. В България протичат дълбоки обществени процеси по възстановяване на демокрацията и държавността. Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарният контрол, който бе на практика отменен през изминалите години. Да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант за прозрачността и плурализма. Да усъвършенствате изборния процес“, каза още Радев.

„Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата. Обществото ни очаква най-сетне актуализация на избирателните списъци, преди броят на избирателите да е надхвърлил броят на населението“, посочи още той. Според него, ако искаме парламент да е траен, той следва да се върне в руслото на закона.

Президентът заяви, че ако парламентът не постигне промени в прокуратурата, миналото ще потърси реванш, под прикритието на този чадър. По думите му не по-малък консенсус е този около икономическата и социалната политика. Той отчете, че и борбата с пандемията също остава приоритет.

Струва си да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно да внесе в парламента, каза още президентът в обръщението си към народа и Народното събрание. Той предвижда растеж на доходите, грижа за възрастните, стимулиране на развитието на малките общини, условия за икономически растеж, препоръча Радев.

Президентът посочи, че днес е особено важен и консенсусът около външната политика. Важно е българската дипломация да бъде в ръцете на професионалисти от кариерата, необходим ни е консенсус по всички важни външнополитически теми, особено когато е заложена българската ни идентичност, каза Радев.

От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода. Не можем да си позволим да пилеем повече време и национален ресурс", подчерта държавният глава. "Вярвам, че този парламент, който е най-младият досега, има капацитета и енергията да върне оптимизма на българите и да изведе страната на пътя на свободата, развитието и модернизацията. Искрено ви желая успех във вашата високо отговорна мисия. На добър час!"


Снимки: Агнес Методиева