Радев награди двама топ историци с Почетен знак

Президентът отличи проф. Георги Николов и проф. Петер Щрайнер

Новини
14:54 - 03 Октомври 2024
1930
Радев награди двама топ историци с Почетен знак

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак на президента историците проф. Георги Н. Николов и проф. Петер Шрайнер. Отличията са за цялостния принос на двамата учени в изследването на средновековната българска история и на Самуилова България.

В продължение на десетилетия проф. Шрайнер и проф. Николов посвещават своите творчески сили в изучаването, съхраняването и представянето пред световната общност на един от най-значимите периоди в българската средновековна история – Самуилова България и делото на цар Самуил, каза Румен Радев.

Церемонията по награждаване е в контекста на националното отбелязване на 1010 години от смъртта на цар Самуил, което се провежда под патронажа на държавния глава Румен Радев, съобщи БТА.

На 5 и 6 октомври в Петрич годишнината ще бъдат отбелязана с различни събития. Идеята за това честване беше да фокусираме вниманието на нашето общество върху една забележителна личност от средновековната ни история - каквато е тази на цар Самуил. С него се свързват много величави събития и много трагични събития, и една такава годишнина може да бъде повод за размисъл, каза преди дни проф. Георги Вълчев - ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски".