Скандал: Радев напусна клетвата на новото правителство

Президентът си тръгна преди акад. Денков да се закълне като премиер

Общество
15:54 - 06 Юни 2023
10138
Скандал: Радев напусна клетвата на новото правителство

Румен Радев напусна демонстративно клетвата на новото законно правителство на България. Държавният глава начумерен стана и си тръгна от сградата на Народното събрание секунди преди акад. Николай Денков и екипа му да положат клетва.

Румен Радев си тръгва от Народното събрание секунди преди новото правителство да положи клетва

Секунди по-късно, след известно недоумение, заедно с него си тръгнаха и министрите от служебното му правителство. Гълъб Донев и останалите членове на служебния кабинет се изнизаха от залата, напук на всякакви правила на благоприличието и държавността.

По-рано днес ротационното пвителство на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ с премиери Николай Денков и Мария Габриел е одобрено. "За" него гласуваха 131 депутати - от "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ. "Против" бяха 69 народни представители от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" и независимият Радостин Василев. Един глас срещу кабинета дойде и от ГЕРБ - този на Делян Добрев. По-рано той се бе заканил, че ще си отреже ръката, ако трябва да подкрепи коалиционното управление с ПП.

Почти без разлика минаха гласуванията за избор на премиера и структура на Министерския съвет.

По-рано президента нападна още нероденото правителство "Денков-Габриел" с изявление пред медиите. "Надявам се правителството да не предава националните интереси, така както лидерите на новата коалиция предадоха доверието на своите избиратели. Обществото ни тепърва ще осмисля процесите около акуширането на тази коалиция, защото тя обезсмисля изборите, а изборите са основата на демокрацията", коментира Радев. 

Той посочи, че ГЕРБ, "Продължаваме Промяната“ и "Демократична България“ са били опоненти, а сега, по думите му, избирателите им са измамени. Радев смята, че политиката не е само намиране на мнозинство, а е преди всичко ценност.