Радев: Нека ние не забравяме, че сме били водещи в Европейския континент

Митрофанова не бе сред присъстващите, но украинската посланичка Олеся Илашчук уважи събитието

Любопитно
20:00 - 24 Май 2023
3977
Радев: Нека ние не забравяме, че сме били водещи в Европейския континент

"Има един ден в годината, в който България е такава, каквато я искаме да я видим. Културата, просветата, духовността са дълбоко вградени в нашата идентичност", обърна се президентът Румен Радев по време на откриването на традиционния прием по случай деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На приема дойдоха видни учени, артисти, писатели, учители и хора на изкуството.

Нека ние не забравяме, а другите да знаят, че сме били водещи в Европейския континент. Нека днес това да бъде отправната точка за нашето поведение. От България тръгват редица значими събития. Длъжни сме да пазим това неоценимо богатство, заяви Радев в кратката си реч.

Той изрази признателност към съвременните будители - към академичните и научните среди, които градят бъдещето със своите открития, към хората на изкуството, към творците. Радев благодари и на учителите, които градят бъдещето на България.

Поклон пред всички вас, завърши речта си Радев.

Събитието започна с националния химн, изпълнен от детския хор на БНР. Президентът Радев и съпругата му Десислава Радева дойдоха, хванати за ръка. Радева бе в елегантен бял костюм и цикламени чанта и обувки. Като че ли цикламеният цвят бе най-предпочитан сред дамите, тъй като голяма част бяха облечени в него. 

Сред известните гости бе премиерът Гълъб Донев, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и президентът Петър Стоянов. Изненада за присъстващите бе главният прокурор Иван Гешев, който още с влизането си беше хванат от PR експерта Евгени Минчев за снимка. 

От партийните лидери дойде само Мустафа Карадайъ от ДПС, но Бойко Борисов, Кирил Петков, Корнелия Нинова, Христо Иванов липсваха. 

На приема дойдоха и почти всички министри от кабинета "Донев". Охраняван от НСО влезе и здравният министър д-р Асен Меджидиев. Петър Кънев също присъства. Сам дойде кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната -Демократична България" акад. Николай Денков. Сред първите дошли бе бившият зам.-председател на парламента Росица Кирова.

Руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова не бе сред присъстващите, но за сметка на това украинската посланичка в София Олеся Илашчук уважи събитието по случай празника.