Радев от Ню Йорк: Светът трябва да се предпази от глобален военен конфликт

Много фактори оказаха негативно влияние върху върху нашето общо развитие, върху бедността и образованието, заяви държавният глава

Новини
18:12 - 18 Септември 2023
2155
Радев от Ню Йорк: Светът трябва да се предпази от глобален военен конфликт

"Основното предизвикателство пред света остава рискът от глобален военен конфликт и подкопаването на икономическите и социални системи в световен мащаб от войната в Украйна", заяви президентът Румен Радев на брифинг за български медии в централата на ООН.

Радев ще участва днес в срещата на върха за Целите на устойчиво развитие, с която се открива седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН.

"Тези амбициозни цели бяха поставени още през 2015 г. и днешната среща бележи средата на периода за тяхното постигане", заяви президентът и цитира думите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че само 15% от тези цели предстои да бъдат изпълнени, предаде БТА.

"Една огромна част от тях са в застой, а при други има чувствителен регрес", каза Радев и допълни, че причините за това включват КОВИД-19, енергийната криза, военните конфликти, промените в климата.

"Всичко това оказва негативно влияние върху нашето общо развитие, върху бедността, образованието, здравеопазването", каза държавният глава.