Радев от Париж: Очаквам бързо разследване за Елин Пелин

Надявам се политическите партии да използват този последен шанс, каза президентът за третия мандат

Политика
13:30 - 26 Юли 2024
1592
Радев от Париж: Очаквам бързо разследване за Елин Пелин

„Очаквам бързо разследване на случая и установяване на причините за взривовете в Елин Пелин.“ Това заяви пред български журналисти в Париж президентът Румен Радев.

Държавният глава изказа съболезнования към близките на загиналия при експлозиите в складовете за фойерверки доц. Петър Шишков, преподавател в катедра "Подземно строителство" при Минно-геоложкия университет. 

„Винаги при боравене с опасни материали трябва да се спазват мерките за безопасност. Призовавам всички да спазват всички правила, наредби и мерки за безопасност“, каза Радев.

Относно връчването на третия проучвателен мандат, президентът Радев отново напомни, че разполага със седемдневен срок, за да го връчи на партия по свой избор. 

„Надявам се политическите партии да използват този последен шанс“, добави държавният глава.

Относно очакваното днес решение на Конституционния съд за промените в основния закон, президентът коментира:

"Аз сезирах Конституционният съд с ясни мотиви и очаквам решението му да допринесе за независима съдебна система, за ефективно правосъдие и справедливост и ефективно управление на държавата".

Радев, който е във френската столица за откриването на Олимпийските игри, каза, че за съжаление Париж посреща игрите в глобална ситуация на остри конфликти и противопоставяне.

Но както и Томас Бах заяви, в момента игрите са единството нещо, което може да обедини света, добави президентът. 

В заключение държавният глава посочи: "Вярвам, че нашите спортисти ще покажат високия спортен дух и ще видим българският флаг, развят над Париж".