Радев отговори на Борисов за Македония: Преговорите бяха в задънена улица заради ГЕРБ

Президентът се срещна с Меркел и Макрон за членството на Скопие в ЕС

Актуални новини
11:43 - 06 Октомври 2021
2720
Радев отговори на Борисов за Македония: Преговорите бяха в задънена улица заради ГЕРБ

Служебното правителство завари отношенията България-Северна Македония в задънена улица. Това заяви Румен Радев преди срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Словения. 

„България беше неразбрана и изолирана в Европейския съюз. За съжаление, през май тази година заварихме отношенията между двете страни в зададена улица. Имаме подписан договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 4 години, но нямаме прогрес в защитата и правата на македонските българи", поясни президентът. 

Той обяви, че срещата му с Еманюел Макрон и Ангела Меркел вече е приключила. На нея са били обсъдени начините за започване на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС.

„Темата е изключително важна за нашия регион, за македонските българи. Спомняте си 3-годишните прегръдки и обещания за безусловна подкрепа. Спомняте си внезапното и изненадващо вето, без да се представят каквито и да е смислени аргументи към нашите европейски партньори. Трябва да гледаме напред. Истинската същност на проблема в нашата съседка е системната дебългаризация. Системното унищожаване на българското културно и историческо наследство", обясни Радев.

„Нашето общество още лекува раните, нанесени от тоталитарния режим. Затова страните, които кандидатстват за член на ЕС, не могат да подминат процеса на катарзис. Нашите позиции са ясни. Докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато нашите сънародници са подложени на една изтънчена симулация, докато българите не се интегрират пълноценно в Северна Македония, няма как да кажем „да” за начало на преговорите", категоричен бе държавният глава на България.

И допълни, че очаква от Стево Пендаровски и Зоран Заев смели решения. „Скъсване с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма и с омразата към България”, каза още президентът.