Радев отличи ветеран от войната на 101 г.

Общество
14:10 - 01 Март 2022
1587
Радев отличи ветеран от войната на 101 г.

Капитан от запаса Димитър Аврамов получи поздравителни адреси от президента Румен Радев и началника на на отбраната адм. Емил Ефтимов. Удостоен бе с награден знак „За признателност“. Той благодари за вниманието и пожела на всички дълголетие и никога да не се срещат с ужасите на войната.

По инициатива на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и на местната общественост днес в Петрич бе отбелязан 101-ят рожден ден на капитана. 

„Вашата вярна служба в редовете на Българската армия е пример за достойно изпълнен дълг. Младото поколение може само да се учи от Вашия забележителен жизнен път на любов и вярност към Отечеството“, се посочва в поздравлението на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, цитиран от специализираното издание "Otbrana.com". 

„Вие и хората като вас, участниците във Втората световна война, сте сред най-истинските пазители на мира и радетели на свободното развитие на човечеството“, отбелязва в приветствието си началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. С негова заповед капитан от запаса Димитър Аврамов е награден с грамота за принос към отбраната на страната и във връзка с навършване на 101-годишна възраст.

С решение на Изпълнителното бюро и със заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов  капитан от запаса Димитър Аврамов бе удостоен с награден знак „За признателност“. Отличието и поздравленията връчиха заместник-председателят на Съюза  полковник от запаса Петър Пандурски и председателят на ЦКРК Ели Кощрова. Поздравления и парична награда имаше и от председателя на Областната организация на СОСЗР в Благоевград Елена Икономова. Поздравителен адрес от Общинския съвет на СОСЗР връчи подполковник от запаса Лозан Анастасов, който бе организатор от събитието.

101-годишният ветеран капитан ок запаса Димитър Аврамов благодари за вниманието и пожела на всички дълголетие и никога да не се срещат с ужасите на войната.

Димитър Вангелов Аврамов е ветеран от Втората световна война. Той е роден на 1 март 1921 г. в с. Смоляри, днешна Република Северна Македония. По-късно семейството му се заселва в Петрич. Завършва ШЗО в София. Участва във войната, като командир на 2-ри взвод от 3-та рота на 2-ра дружина в състава на 14-ти Горноджумайски полк. Бойният му път започва от Гърция и завършва, в резултат на тежко раняване, в Струмишко. След войната служи до 1953 г. в тилова част в Никопол. Поради настъплите съкращения се уволнява със звание „капитан“, връща се в Петрич, където дълги години работи в местното земеделско стопанство. Със съпругата си Траянка имат двама сина и пет внука.