Радев подписа: „Русия е най-значимата заплаха за НАТО“

Президентът и още 8 държавни глави приеха декларацията след среща с Джо Байдън

Общество
20:29 - 22 Февруари 2023
6328
Радев подписа: „Русия е най-значимата заплаха за НАТО“

„Русия е най-значимата и пряка заплаха за сигурността на съюзниците“, се казва в декларация, приета от президентите на девет държави от източния фланг на НАТО след срещата им с американския президент Джо Байдън и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Варшава в сряда.

Президентите на България, Полша, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия, Литва, Латвия и Естония осъждат, войната, започната от Русия срещу Украйна преди година.

"Ние осъждаме агресивната война на Русия по най-категоричния възможен начин. Броят на цивилните жертви в Украйна нараства поради безразборните ракетни удари на Русия и умишлените атаки срещу критична инфраструктура, включително използването на Черно море като стартова площадка. Отговорните за зверствата и военните престъпления ще бъдат подведени под отговорност", се казва в документа, разпространен след края на срещата във Варшава.

В документа, подписан от президента Румен Радев, както и от държавния глава на Унгария Каталин Новак, се изразява решимост "да поддържаме международния натиск върху Русия", както и че "осъждаме всички, включително Беларус, които активно подпомагат агресивната война на Русия срещу Украйна".

Президентите от деветте натовски държави заявяват, че "Украйна упражнява законното си право да се защитава срещу руската агресия, за да си възвърне пълния контрол над своята територия и има право да освободи окупираните територии в рамките на международно признатите си граници".

"Ние ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна за тази цел, докато е необходимо. Приветстваме героизма на украинския народ и доблестта на неговата армия. Отдаваме почит на украинските военнослужещи и военнослужещи, защитаващи своята свобода и нашите общи ценности", се казва в заключителния документ от срещата във Варшава.

В него се потвърждава разбирането, че "бъдещето на Украйна е в Европа" и че деветте, подкрепят твърдо нейните евроатлантически стремежи.„

На челната снимка: Президентите на България, Полша, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия, Литва, Латвия и Естония приеха остра декларация срещу Русия заради започната от нея преди година война в Украйна след срещата си с президента на САЩ Джо Байдън и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Варшава