Радев: Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо

Коментарът си той направи от Швейцария

Актуални новини
14:49 - 27 Май 2024
2670
Радев: Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо

Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия.

Вие мислите ли, че вече има такива предпоставки? Наблюдаваме как риториката и действията в тази посока непрекъснато ескалират. Всички държави членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в тази война. Това коментира президентът Румен Радев.

Той определи срещата с швейцарския президент като "изключително конструктивна" и припомни, че е в Швейцария по покана на президента Виола Амерд.

"Изразих нашата признателност за изключително добрите резултати по първия етап на програмата за сътрудничество между двете страни, която постигна значителни успехи", каза Радев.

Той допълни, че вече започва вторият етап, той е на стойност 93 млн. швейцарски франка с акцент върху образованието, върху науката и научните изследвания, високите технологии, сигурността, миграцията, гражданското общество. 

"Вярвам, че ще задълбочим нашето сътрудничество", каза държавният глава.

По темата с предстоящата конференция за мир, която ще се проведе в Швейцария Радев заяви, че това е една изключително важна първа стъпка и допълни, че е важно да се говори наистина за мир.

"Поздравявам президента на Швейцария за тази важна стъпка напред, но и двама споделихме, че не сме прекалени оптимисти", обясни Радев.