Радев "освети" натовския батальон

Политика
17:21 - 17 Октомври 2022
2194
Радев "освети" натовския батальон

"Днешната церемония е важен етап от изграждането на адекватни отбранителни способности в условията на радикално променена среда за сигурност от войната на Русия срещу Украйна. Тя е още един пример, че силата на Алианса е в нашето единство и солидарност."

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към военнослужещите от многонационалната бойна група на НАТО в България на полигон "Ново село" днес.

"Само преди три месеца Алиансът прие своята нова стратегическа концепция, с която определи заплахите и рисковете пред нашата сигурност, очерта нови подходи и решение които да гарантират че войната няма да се разпространи върху други територии, че страните, които я обргаждат, ще могат да разчитат на системата за колективна сигурност.
След десетилетия на фокусиране върху борбата с тероризма и укрепването на мира, днес Пактът с обръща към своята същностна мисия - да бъде гарант за целостта и суверенитета, и сигурността на всяка отделна държава.
Затова и формирането на бойни групи на територията на България и на други страни членки от Източна Европа е важна стъпка за превеждане на мерките за усилена сигурност и показва нашата обща отговорност към нашата система за колективна сигурност и сигурността на всеки един член", каза още държавният глава. 

Искам да изразя нашата признателност към италианската страна, която прие тази отговорност да бъде рамкова страна", каза още Радев.

Той благодари и на всички съюзни държави, които са помогнали за сигурността на държавата ни.

"Високо ценим и подкрепата на ген. Каволи за активното привеждане на мерките за усилена бдителност и за укрепване на системата за нашата колективна сигурност", заяви още Радев.