Радев ражда нова "юпи" партия начело с Атанас Пеканов?

Политика
16:50 - 20 Януари 2022
7657
Радев ражда нова "юпи" партия начело с Атанас Пеканов?

Нов политически проект, оглавен от бившия вицепремиер Атанас Пеканов, може да се пръкне подобно на "Продължаваме промяната", гласи мълвата в партийните среди. Водят се разговори с останали извън борда на властта  представители на БСП, ГЕРБ и "Изправи се.БГ" на Мая Манолова да се присъединят към новия проект на президента, проплакаха партийни активисти.

Новата формация се очаквало да бъде дясноцентристка и за нейно лице бил избран бившият вицепремиер в двете служебни правителства на президента Атанас Пеканов. Такива сигнали идват от различни партийни централи, пише Епицентър.бг.

Идеята е политическия проект да бъде в противовес на оглавилия "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Новата формация, както си му е редът, е заредена с нови очаквания и това личи и от името й – "Ново начало".
 
Със задачата по изграждането на структурите й са се заели същите приближени до президента Румен Радев, които помогнаха преди няколко месеца да се роди партията "Продължаваме промяната“, която днес е начело на властта в държавата.

Обхождани са отново партийни ядки на БСП, на ГЕРБ, както и на "Изправи се.БГ" на Мая Манолова и са канени хора да се присъединят към новия проект на президента, оплакват се партийни активисти.

За никого в държавата вече не е тайна, че отношенията между президента Радев и министър-председателя Кирил Петков са обтегнати, макар че разногласията умело се прикриват.

Наблюдателите просто очакват първия явен знак за разнобоя между „Дондуков“ 2 и „Дондуков“ 1, който ще дойде от първата критика, която държавният глава публично ще отправи към правителството. Радев даде заявка за това в словото си пред народните представители в сряда, когато се закле за втори път като президент.

Политолози обаче са скептични за успеха на "Новото начало“, заради времето, в което то се подготвя. За да разцъфне една нова структура, е необходимо скоро да се задават парламентарни избори на хоризонта. А такава вероятност няма – и избирателите, и партиите са уморени от изборния маратон миналата година. За предсрочни избори се говори едва за 2023 г., заедно с редовните местни избори.

Ако обаче хора на президента упорито са се захванали за новия проект, това би могло да означава, че на „Дондуков“ 2 се съмняват в способността на кабинета "Петков“ да се справи със сериозните предизвикателства като цените на тока и горивата, които влекат след себе си масово обедняване и социално недоволство - нещо, което се през зимата на 2013 г. Явно, на "Дондуков“ 2 са пресметнали такава вероятност и се готвят за нея.
 
Друг е въпросът, че формации, които нямат жизнен корен в живота, а са инженерингови проекти, рядко са дълговечни, но затова пък създават временни обществени илюзии. Още по-същественият въпрос е, докога Радев ще създава партийни проекти, които разбиват политическата система в държавата.