Радев с нов укор към властта: Закъсняват мерките

Президентът предлага обвързване на печалбите на частния бизнес с общинските бюджети

Политика
19:09 - 17 Февруари 2021
2118
Радев с нов укор към властта: Закъсняват мерките

Мерките в подкрепа за бизнеса в пандемията закъсняват, заяви държавният глава Румен Радев в Самоков, където е на еднодневно посещение. 

"С другите европейски държави тези неща се решават в рамките на седмица-две. При нас отнема половин година и повече. Помощта губи смисъл", възмути се президентът. 

Той се срещна с културните дейци от региона в Художествената галерия "Професор Васил Захариев" във Самоков.

Президентът поиска реална децентрализация за общините у нас: 

"Крайно време е в България, както и в другите европейски държави, да може да бъдат обвързани печалбите от бизнеса на местно ниво, приходите на хората, с общинския бюджет. Това е единственият начин да имаме устойчива, резултатна местна политика, която да не зависи само от конюнктурата на централно ниво".

В Самоков президентът отдаде почит пред паметта на загиналите в битката при Булаир самоковци и поднесе цветя пред възпоменателна плоча на Читалището-паметник „Отец Паисий“. Румен Радев посети и графичната база в града, която има постоянно действаща работилница и се помещава във възрожденската Есова къща. По време на посещението пред президента бе демонстрирано отпечатване на графика от дървена щампа на икона на Никола Образописов.

Държавният глава разгледа църквата „Успение на Св. Богородица" – един от символите на българската възрожденска история. Президентът обяви, че ще подкрепи дарителската кампания по инициатива на архиерейския наместник отец Михаил, за възстановяване на камбанарията на историческия храм.

По-късно Румен Радев посети и предприятие от българската отбранителна индустрия, специализирано в производството на радио смутители, анти-дрон системи и бронирани машини.