Радев се прегърна със строителите на гръцката тръба (СНИМКИ)

В президентството хвърчаха взаимни уверения във важността на обекта за диверсификацията на източниците на доставки на природен газ за България и за региона

Политика
16:28 - 12 Август 2022
2928
Радев се прегърна със строителите на гръцката тръба (СНИМКИ)

"Авакс" - гръцката компания строител на газовата връзка между България и Гърция, си дава срок до края на август или най-късно до 7-8 септември да изпълни всичко недовършено по обекта и да получи необходимите разрешения от българските власти. "Вече погълнахме животното, остава да глътнем и опашчицата" - послужи си с гръцка поговорка представител на компанията на срещата днес с президента Румен Радев.

Държавният глава покани на разговор председателя на строителната компания и на дружеството възложител "Ай Си Джи Би", служебния премиер Гълъб Донев и министрите на енергетиката Росен Христов и на регионалното развитие Иван Шишков. Досега официално е обявено, че обектът няма издадени актове 15 и 16, за да се смята за завършен, имало и забележки от пожарната и екоминистерството. 

Представителят на строителната компания обясни, че дружеството е имало затруднения да се ориентира в точните технически изисквания на българската нормативна уреда за пускането на обекта в експлоатация, но вече е получило разяснения и е в състояние да се справи. Добави, че в рамките на ангажимента за двегодишна гаранционна поддръжка ще е на разположение.

Теодора Георгиева от "Ай Си Джи Би" (ICGB) потвърди, че работите са на финалната права, основните от тях са извършени и остават съпътстващите по узаконяването.

По време на откритата част от срещата бяха произнесени взаимни уверения във важността на обекта за диверсификацията на източниците на доставки на природен газ за България и за региона. Срещата е част от усилията на президента да потвърди, че диверсификацията на газовите доставки е негов приоритет след като обвини предходното редовно правителство, че е оставило огромна несвършена работа по проекта.

Снимки: Агнес Методиева