Радев: Скъпият ток е общоевропейски проблем

Нужни са общи действия за защита на гражданите и бизнесът, заяви президентът

Топ
16:08 - 21 Октомври 2021
2067
Радев: Скъпият ток е общоевропейски проблем


„Основната тема днес е енергийната криза в Европа и стремителното поскъпване на електрическата енергия и природния газ.  Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво ЕС, за да защитим гражданите и бизнеса”. Това заяви в Брюксел президентът Румен Радев, който пристигна за участие в провеждащия се там Европейски съвет.

Най-важните са краткосрочните мерки на ЕК, включващи компенсации, данъчни облекчени и държавна помощ са прехвърлени изцяло в правомощията на държавите членки в зависимост от техните финансови възможности. „Очаквам с спешен порядък кабинетът да обяви още по-значими мерки в подкрепа на всички небитови потребители. В тази връзка обаче липсва една мярка, която касае България- намаляване на парниковите емисии”, подчерта държавният глава.

По думите му той ще настоява ЕК да се намесва енергично за контрол на енергийните мерки и да предотвратява спекулациите на енергийните борси. „Ние сме държава, която произвежда енергия, достатъчна за нашия пазар. Освен това и изнасяме енергия – като част от ЕС. ЕК трябва да се намесва за предотвратяване на спекулата”.

Според президента страната ни подкрепя категорично прехода към климатично неутрална икономика. "Този преход побаче трябва да бъде плавен, да бъде устойчив, балансиран и щадящ - както за гражданите, така и за икономиката", категоричен беше Радев.