Радев: Страните по света се надпреварват да инвестират в наука, ние не можем да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени

Рим отвори широко врати за българската делегация, каза президентът

Политика
12:19 - 24 Май 2024
2131
Радев: Страните по света се надпреварват да инвестират в наука, ние не можем да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени

Само, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието. Това каза президентът Румен Радев в словото си за 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Държавният глава участва в тържественото шествие по повод празника и официалната церемония пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. 

Днес, когато страните по света се надпреварват да инвестират в наука и образование, ние не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на нашите учени, преподаватели и изследователи, каза президентът. Вярвам, че правителството, парламента, всички ние като общество ще чуем призива на ректорите на университетите за честен разговор за бъдещето на нашето образование и наука, ще потърсим устойчиви, дългосрочни решения, допълни Румен Радев. 

„Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа, съхраниха народа ни и го преведоха през най-тежките изпитания. След дълги години на гнет традицията на 24 май избликна от време на просвещение, време на небивал книжовен подем, в което всяко произведение на роден език е духовен подвиг и се посреща с жажда и възхищение от нашите сънародници. Време, в което словото пробуди цял един народ“, заяви държавният глава. Нашите предци именно благодарение на първите книги, тръгнали от скамейките на килийните училища, съградиха европейска държава, отбеляза той.

Румен Радев каза, че по време на посещението си вчера в Рим навсякъде вратите за българската делегация са били широко отворени в знак на огромно уважение заради значимия принос на България към развитието на европейската цивилизация, на нашата култура и просвета за духовното единение на Европа.

Нека не само днес, а всеки ден да помним, че достойнството на едно общество, неговият жизнен стандарт и просперитет са в пряка връзка с отношението към знанието, посочи държавният глава. Поклон пред просветителите на българския народ, каза още Румен Радев.