Радев: Светът се разгневи от брутална жестокост

Не може да се поругава човешкото достойнство, заяви президентът

Новини
15:26 - 15 Октомври 2023
3998
Радев: Светът се разгневи от брутална жестокост

"Сцените на брутална жестокост и насилие, на поругаване на човешкото достойнство отприщиха вълна от гняв и възмущение по целия свят", заяви президентът Румен Радев в Централната софийска синагога, където се отслужи молитва за мир.

"В тези тъжни дни след ужасяващата терористична атака на "Хамас" срещу Израел отдаваме своята дълбока почит към паметта на всички невинни жертви", отбелвза в словото си държавният глава.

"България остро осъжда безпрецедентната атака срещу Държавата Израел и преднамереното убийство на мирни граждани. Винаги сме заклеймявали и ще продължим да осъждаме по най-категоричен и непоколебим начин тероризма във всичките му форми. Терористичните действия и насилието не могат никога да бъдат оправдани по какъвто и да било начин и за каквато и да била политическа кауза", заяви Радев.

"Нашата пълна солидарност и съпричастност с Израел се вписва и в контекста на здравите исторически връзки между българския и еврейския народ. България и българският народ вече са показали, че ние сме нетърпими срещу погазването на най-голямата ценност на този свят – човешкият живот. Преди 80 години ние не допуснахме близо 50 хиляди български евреи да попаднат в лагерите на смъртта и този безпрецедентен акт на спасение ясно демонстрира силата, смелостта, волята, хуманизма на нашия народ, проявени в най-черните дни на човешката история", допълни президентът.

По думите му по същия начин и днес ние сме солидарни с жертвите на тероризма, насочен срещу мирните еврейски граждани и сме солидарни с необходимостта от тяхната защита.

"Днес душите ни са покрусени от тази нечовешка жестокост и агресия. Заедно с това расте и убеждението, че насилието, отприщено от "Хамас", може да отвори вратата за постигане на устойчив и справедлив мир, който да води към зачитане на справедливите аспирации на двата народа, на желанието на народа на Израел и на Палестина да живеят в мир, и, разбира се, към стремежа на цялата международна общност, включително и България, защото няма друг път към бъдещето освен мира", каза още Радев.

Президентът изказа съболезнования към всички български евреи, към всички хора от Държавата Израел и по света, загубили близки и приятели в този безпрецедентен по жестокостта си акт.