Радиацията в Европа вероятно е свързана с ядрен реактор

Това съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)

Свят
14:01 - 03 Юли 2020
841
Радиацията в Европа вероятно е свързана с ядрен реактор

Малко по-високите нива на радиация, засечени в Северна Европа миналата седмица, вероятно са свързани с ядрен реактор. Това съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), но увери, че това не представлява риск за живота на хората, предаде АФП.

От агенцията поясниха, че все още не са установили къде се намира този реактор, след като няколко северноевропейски държави, включително Финландия и Швеция, отчетоха завишени нива на радиоактивност миналата седмица.

Един холандски институт съобщи, че източникът е Западна Русия, докато друга теория е, че радиацията е от опожарена гора в Латвия, в която все още е имало радиация от ядрената катастрофа в АЕЦ "Чернобил".

От Росенергоатом отричат да е имало инцидент в двете им ядрени централи, докато френска неправителствена организация отхвърли теорията за Латвия.

В съобщение от МААЕ отбелязват, че повишените нива "вероятно са свързани с ядрен реактор, който или е оперирал, или е бил в ремонт, където много ниски нива на радиоактивно изтичане могат да се случат".

Базираната във Виена организация поясни, че повече от 40 държави, включително и Русия, съобщават, че няма нищо необичайно на териториите им.

От МААЕ изключват вероятността радиоактивният теч да е свързан с неправилна работа с радиоактивен източник. Също е малко вероятно да е свързано със завод за преработване на ядрено гориво, басейн за съхранение на отработено ядрено гориво или използваната радиация в индустрията и медицината.

Агенцията пояснява, че това се основава на данни, предоставени от страните членки. МААЕ уверява, че няма риск за здравето на хората и околната среда.