Ракети удариха военна база в Ирак

Засега не се съобщава за броя на пострадалите и за материалните щети, причинени от нападението

Свят
11:10 - 17 Март 2020
1914
Ракети удариха военна база в Ирак

Според иракските военни, две ракети са ударили базата "Бесмая", която се намира южно от столицата Багдад, като това е станало късно снощи.

Във военната база се намират испански сили, подпомагащи предвожданата от САЩ коалиция срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), както и натовски сили за обучение на иракската армия.

Засега не се съобщава за броя на пострадалите и за материалните щети, причинени от нападението.

Коалицията около САЩ се оттегли от няколко от по-малките си военни бази в Ирак в резултат на ракетни атаки срещу тях. Според изявление, цитирано от Си Ен Ен, тези бази ще останат под контрола на Ирак и коалицията ще продължи да поддържа своя консултативен капацитет.

В четвъртък вечерта американски самолети удариха пет модерни съоръжения за съхранение на конвенционални оръжия в Ирак, които принадлежат на подкрепяната от Иран милиция "Катаиб Хизбула". САЩ обвиняват милицията за ракетното нападение срещу лагера "Таджи" в Ирак, при което загинаха двама американски военнослужещи и британец на 11 март.

Иракският президент Бархам Салих разкритикува остро ударите на САЩ като нарушение на суверенитета на страната. Външното министерство на страната извика посланика на САЩ в Ирак на 13 март, за да му предаде протестна нота заради неразрешените нападения, извършени на иракска територия.