Ръководството на Народния театър обясни защо актьорите са "гост посетители"

С въвеждането на пропускателния режим се цели гарантирането на сигурността и опазването на реквизита, архива и скъпи картини

Актуални новини
15:20 - 28 Юни 2023
4051
Ръководството на Народния театър обясни защо актьорите са "гост посетители"

Ръководството на Народния театър излезе с позиция относно пропускателния режим в театъра. Както Lupa.bg първо съобщи, вчера известните актьори Камен Донев и Теодор Елмазов, които не са на щат в трупата, споделиха във фейсбук, че вече могат да влязат в театъра само със специален бадж "гост посетител". Това предизвика вълна от недоволството сред театралната гилдия и доведе до нови искания за оставка на директора Васил Василев.

Ето позицията на ръководството на Народния театър, изпратена днес до медиите:

"Във връзка с разпространяваната в някои медии и в социалните мрежи информация, че на актьори, участващи в спектакли – част от репертоара на Народния театър „Иван Вазов“, се предоставят пропуски с надпис „гост посетител“ и свързаните с това преднамерени внушения за особено отношение към дадени артисти, информираме:

Пропускателният режим в Народния театър, със служебни карти, през турникет, е въведен със заповед от 22 май т.г., като заповедта е достъпна за всички заинтересовани на Информационното табло на Народния театър.

Преди това, в продължение на години, пропускателният режим в Народния театър се е осъществявал с чипове, също през турникет.

Пропуски/чипове са използвали и в момента използват всички щатни служители на Народния театър, в т.ч. и актьорите от трупата. На актьорите, които не са част от трупата, но участват в спектакли от репертоара на театъра, са предоставяни /се предоставят чипове/ карти за временно ползване.

С въвеждането на пропускателния режим се цели освен гарантирането на сигурност и безопасност, така и недопускане на свободен достъп до сградата – паметник на културата, до техническите съоръжения, гардероб, реквизит, гримьорни, архив, както и до произведенията на изкуството (на автори, сред които Дечко Узунов, Светлин Русев, Златю Бояджиев, Иван Табаков, Олга Шаханова, Цено Тодоров и т.н.), разположени в коридорите на Народния театър.

Такава е практиката и в редица други европейски театри.

С действащата заповед, уреждаща пропускателния режим в Народния театър, можете да се запознаете в прикачения файл."

Ето и заповедта на Васил Василев: