Ракшиев: Всички партии осъзнават, че е абсолютно безотговорно да не приемат бюджета

Новини
10:08 - 27 Юни 2022
591
Ракшиев: Всички партии осъзнават, че е абсолютно безотговорно да не приемат бюджета

Всички си дават сметка, че ако се сформира правителство в този парламент, то най-вероятно ще стане с първия мандат. Ще положим всички усилия с първия мандат да го реализираме. Това каза в студиото на "Денят започва" депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Ракшиев.

Той потвърди, че ПП продължава да търси "смели мъже и жени" и вярват, че ще имат подкрепа.

По думите му от ГЕРБ вече казаха, че ще върнат втория мандат, а за третия мандат не вижда кой би го получил и би успял да направи конфигурация.

"Ако приемем, че четирите формации, които могат да сформират управление са ПП, БСП, ДБ и ИТН, въпросът е дали ние помежду си ще се разберем, не е въпросът дали ще го направим с първия или с третия мандат. Надявам се национално отговорното поведение тук да надделее и да намерим начин да преживеем обидите, които взаимно си нанесохме в последните няколко седмици", каза Ракшиев.

Той уточни, че тази седмица предстои изпълнителен и национален съвет на ПП, където по думите му, трябва да бъда проверени всички варианти. За България би било много лош вариант да бъде тласната до избори - първо заради Плана за възстановяване, след това заради всички входирани, но неприети законопроекти.

Ракшиев се надява, че актуализацията на бюджета ще бъде приета в НС в сряда.

Всички партии осъзнават, че неподкрепа на бюджета е абсолютно безотговорно и би било в кратък срок политическо самоубийство, каза той.

В петък се проведе извънредно заседание на бюджетна комисия, на което двата малки бюджета бяха приети успешно. Вариантът, който е приет е този на ПП. Нито едно от предложенията на опозицията не беше прието, отбеляза Ракшиев.

Днес на друго извънредно заседание бюджетната комисия ще разгледа големия бюджет.

Ракшиев заяви, че хората, които са ги обвинили, че харчат много, са се опитали да вкарат един милиард допълнителни разходи между двете четения на бюджета. Това обаче не е минало.

Според него крайният вариант на бюджета ще е този, който е сега.

"Съмнявам се, че ще бъде нещо променено. В момента, това, което е важно да се каже, е че той е добре балансиран, всички разходи са обезпечени с необходимите приходи", каза депутатът.

Ракшиев се надява да се намери мнозинство в парламента, което застава зад основната идея на ПП - а именно "борбата с корупцията и справедливото харчене на държавни пари". Надява се такова мнозинство да има в този парламент, ако ли не - в следващия.

Ракшиев е на мнение, че истинската причина за вота не недоверие е политическа.

"Истинската причина не е нещо, с което кабинетът Петков не се е справил, а заради нещо, с което се е справил много добре - с основната борба, която поведохме и обещанието, което дадохме на нашите избиратели, че ще провеждаме борба с корупцията", каза той.

По отношение на темата с износа на оръжие, Ракшиев каза: "България не прави директни доставки на оръжия в Украйна. Това, което правим, е да развиваме военно промишлен комплекс, който трябва да реализира продукцията си някъде. Имаме търговски партньори, но търгуваме с държави от ЕС".

За отношенията с президента каза, че преди две години Радев е избрал да застане на страната на гражданите в борбата в мафията и би искал и сега да покаже, че е на тази страна в тази битка.