Рамазан почна. Какво трябва да знаят туристите?

Тази година месецът за пост се пада от 2 април до 1 май

Новини
14:30 - 02 Април 2022
8734
Рамазан почна. Какво трябва да знаят туристите?

Всяка година вярващите мюсюлмани спазват пост по време на деветия месец от ислямския календар — месец Рамазан (или Рамадан).

Ако ви предстои да пътувате като туристи до мюсюлманска страна по време на Рамазан, добре е да сте подготвени и да се съобразявате с културата на местните хора. Ето какво трябва да знаете.

Какво е Рамазан?

По време на месец Рамазан вярващите мюсюлмани постят от изгрев до залез — не приемат храна, вода, не пушат, избягват плътски удоволствия, молят се и четат Корана. През това време мюсюлманите търсят пътя към бог, проявяват благотворителност и се стараят да бъдат добри в помислите и делата си.

След края на 30-дневния пост идва празникът Рамазан Байрам, по време на който в продължение на три дни се празнува краят на поста.

Кога се пада Рамазан през 2022 г.?

Датата на Рамазан се променя всяка година, като месецът трае 29 или 30 дни. Тази година Рамазан се пада между 2 април и 1 май.

Какво да очаквате, ако пътувате в мюсюлманска страна?

По време на Рамазан мюсюлманските градове, дори и мегаполиси като Кайро, са малко по-спокойни. По улиците има по-малко хора, а пет пъти на ден джамиите призовават вярващите за молитва. Променят се часовете, в които местните се хранят, някои магазини сменят работното си време (в много от мюсюлманските държави се работи само до обяд).

Строгостта на месеца е различна в различните страни.

В Саудитска Арабия яденето, пиенето или пушенето на обществено място по време на Рамазан е незаконно.

Полицията патрулира по улиците и глобява нарушителите, дори и да не са мюсюлмани. В държавите, където много силно се разчита на туризма, като Малдивите например, може да не забележите промяна в работното време и дейността на туроператорите, продавачите или заведенията.


Тъй като в някои от мюсюлманските държави Рамазан се пада в горещи сезони, очаквайте хората да действат по-бавно и да имат по-малко енергия, след като през деня не консумират нито храна, нито вода.

Обличайте се скромно. Това правило винаги важи за мюсюлмански или други традиционни страни, но в свещения месец бъдете особено внимателни за това, ако излизате извън хотела или плажа и се разхождате по улиците. Не пускайте силна музика и не проявявайте интимност с партньора си, дори и да сте женени.

Ако трябва се обобщи с една дума, пътуването по време на Рамазан трябва да бъде скромно.

В повечето мюсюлмански страни и страни в големи мюсюлмански общности като Тайланд, Индия или Сингапур, след залез има оживени нощни базари, където се продават местни улични специалитети, празнични дрехи и украшения за предстоящия празник Рамазан Байрам.

Когато настъпи Рамазан Байрам, заведенията работят, но често са претъпкани, докато магазините и други обществени места не работят поне три дни.

Кои страни са предимно мюсюлмански?

Има страни, в който има големи мюсюлмански общности, където Рамазан се отбелязва само в отделни райони, припомня dir.bg. Следните страни са предимно мюсюлмански: Алжир, Египет, Иран, Ирак, Йордания, Кувейт, Малдиви, Мароко, ОАЕ (включително Абу Даби и и Дубай), Пакистан, Саудитска Арабия, Тунис.